Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:02, 4. 9. 2012.

| Kultura

Na Medijani se uveliko radi

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, RTS
800x600-medijana.jpg
Arhivska fotografija

Radovi na Arheološkom nalazištu Medijana otpočeli su nedavno, a konzervacija ovog lokaliteta trebalo bi da bude gotovo za 90 dana.

Iako je direktor Zavoda za zaštitu spomenika Mile Veljković najavio početak radova na Medijani za 20. avgust to se nije desilo.

Kako nam je potvrdio, razlog je bio kamen čija je priprema nešto duže trajala, ali i izuzetno visoke temperature, zbog čega je početak radova pomeren.

Ipak, sa prvim “hladnijim” danima krenula je i konzervacija Medijane. Nalazište bi trebalo da se zaštiti od propadanja, a da je to neophodno potvrđuje podatak da se na očuvanju Konstantinove vile nije radilo više od tri decenije.

Koristi se autentični kamen i malter približan onom antičkom, čiste trošni delovi i obnavljaju postojeći zidovi do visine na kojoj su otkriveni kako bi posetioci Medijane imali jasniji vizuelni utisak.

- Sada se mnogo više zna i mnogo je više u naučnim krugovima poznatija. Treba da učinimo nešto što će običnom čoveku biti jasnije, što će moći da prepozna - kaže Brana Stojković Pavelka, arhitekta konzervator republičkog Zavoda za zaštitu spomenika.

I zgrada Muzeja na samom nalazištu, koja datira iz 1936. godine, trebalo bi da bude sanirana. Planirano je da u njoj bude izložen pokretni arheološki materijal.

- Cilj je da mi sa svojom izložbom ne promenimo ono što su napravili tada viđeni ljudi Niša, koji su uložili sredstva da podignu objekat iznad mozaika koji je otkriven u to vreme - kaže Vesna Crnoglavac, arheolog-viši kustos Narodnog muzeja u Nišu.

Vrednost radova koji se trenutno izvode na najvećem niškom Arheološkom nalazištu je skoro devet miliona dinara, a rok za završetak je 90 dana.

Nakon toga, prema rečima Mileta Veljkovića, direktora niškog Zavoda za zaštitu spomenika, konzervatori bi trebalo da se presele u Tvrđavu kako bi se otopčelo sa radovima na uređenju Konstantinove palate.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: