Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:28, 3. 6. 2023.

| Kultura

Na “Muzičkom ediktu” u Nišu ove godine i horovi iz Palestine i Indije

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Saborna crkva
Od 4. do 7. juna; ilustracija; foto: Milan Miletić

Međunarodni festival horske duhovne muzike Muizčki edikt biće odžan osmi put u Nišu, a svečano otvaranje zakazano je za nedelju, 4. jun, od 19:30, u kompleksu Saborne crkve. Festival će trajati sve do 7. juna, a organizatori najavljuju nastupe horova iz Srbije, drugih evropskih zemalja, ali i iz Azije.

Festival u nedelju otvara niški Dejče-omladinski hor NCPD “Branko”, a uslediće nastupi Dečačkog hora katedrale u španskom Toledu, kao i Hora crkve Svetog Spiridona iz italijanskog Trsta.

Za kraj prvog festivalskog dana nastupaju hor niškog Fakulteta umetnosti “Maestrini” i “Fantazija za klavir, hor i orkestar u C-molu, opera 80” Ludviga van Betovena, što će biti zdrženi nastup horova solista i orkestra.

U ponedeljak, 5. juna, takođe u kompleksu Saborne crkve, nastupiće Hor “Sveti Stefan Dečanski” iz Berlina, a zatim i Hor Svetog Jakova iz Jerusalima u Palestini. Zakon toga predstaviće se dva domaća hora - Akademski hor Studentskog kulturnog centra u Nišu i Hor RTS-a.

Narednog dana slede nastupi Hora “Filharmonija” iz rumunskog grada Alba Julija i Hora Svetog apostola i jevanđeliste Marka iz Podgorice. Nakon toga, predstaviće se Eparhijski hor kalkutskih škola iz Kalkute u Indiji i Hor Sikstinske kapele iz Vatikana.

Poslednjeg festivalskog dana, 7. juna, najpre će zapevati Srpsko crkveno-pjevačko društvo “Bogoljublje” iz Doboja, a onda i leskovačka Crkveno-pevačka družina “Branko”. Posle njih Nišlije i svi ostali moći će da čuju Hor Varšavskog univerziteta iz Poljske i Kamerni hor “Sveti Kliment Ohridski” iz Skoplja.

Festival zatvara Niška pevačka družuna “Branko”, takođe u kompleksu Saborne crkve. Svake večeri program počinje u 19:30.

Iz Eparhije niške podsećaju da je Milanski edikt zakonski akt, kojim je od 313. godine Konstantin Veliki zaustavio progon hrišćana. Dodaju da je "Muzički edikt" umetnički akt kojim od 2009. godine Konstantinov rodni grad, pevajući Bogu, kreće u susret velikoj godišnjici.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petar.petrovic

    19:49 // 3. 6. 2023.

    Hor iz Jerusalima u Palestini. Mislite, iz Jerusalima u Izraelu. Ne postoji zemlja Palestina, osim ako ne govorite o nekom istorijskom pojmu iz prošlosti.

    • Ja

      08:23 // 4. 6. 2023.

      Mnogo si informisan, izgleda da ne znas sta je internet i ne umes da citas, koj razred si zavrsio?

      https://en.wikipedia.org/wiki/State_of_Palestine

  • Aca

    17:19 // 3. 6. 2023.

    Ranije smo redovno odlazili do Saborne crkve dok je nisu ogradili i poceli da zakljucavaju kapiju. Juce smo prosli, lepo su sredili dvoriste, spomenik Irineju, cvece, ukrasno rastinje, klupice, ograde, popovi sede u dvoristu i uzivaju u medjusobnom razgovoru, sve je na nivou. Samo nema ljudi. Otisli su negde drugde

    • Potpuno si u pravu

      19:56 // 3. 6. 2023.

      Kad sam bio dete krajem 70-tih,početkom 80-tih,majka bi nas mene brata vikendom vodila u sabornu crkvu.To mi je ostalo urezano u sećanju i sam saborni hram kao takav i...Šta da ti kažem,brzo se živi idemo tamo gde nam bliže i crkve sada ima svuda,alii...Nije to to,potrebno je i za sebe i za ljubav božju otići do sabornog hrama jer ne kaže se đabe saborni.Pozdrav!

    • Никола

      21:09 // 3. 6. 2023.

      Капија је отворена по цео дан и двориште је углавном пуно људи и деце. Ето је сам скоро сваки дан тамо.

      Количина злонамерних коментара на сваку вест (коју ја одпратим) на Јужним вестима је просто феномен...

  • Jug

    15:16 // 3. 6. 2023.

    Divna manifestacija.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: