Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:02, 16. 7. 2014.

| Kultura

Na Nišvilu 80 koncerata i pored krize

Autor:M. K.Izvor:Južne vesti
Nisville

Na 20. jubilarnom Nišvilu trebalo bi da nastupi više od 560 izvođača na sedam bina, iako u kasu festivala nije stigao ni dinar iz republičkog budžeta.

Direktor festivala Ivan Blagojević rekao je da se "ovaj jubilej slavi u uslovima koji su jako specifični" i da je podnaslov festivala "Džez opstanak" zbog problema sa Ministarstvom kulture, od kojeg Nišvil nije dobio nikakvu pomoć.

- Imamo obavezu da opstanemo zbog građana Niša i zbog svih ljubitelja džeza u Srbiji. Teže nam je nego ikad jer živimo u uslovima koji nisu primereni za ove manifestacije pogotovo na jugu Srbije - rekao je Blagojević.

blagojevic Ivan Blagojević ukazao na ogromne probleme sa Ministarstvom kultureBlagojević je kazao da od decembra do danas nisu imali nikakvu zaštitu grada i da je jedina zaštita koju je Nišvil imao bila od zaštitnika građana Saše Jankovića. Naglasio je da su prošlogodišnja dešavanja sa ministrom kulture "ukočila festival".

- Sve u svemu Nišvil će uspeti, nadam se, da napravi 20 jubilarno izdanje ali strepećemo do zadnjeg momenta jer gro novca nije stigao na račun, a mi smo preuzeli obaveze i trudimo se da zadržimo  muzičare - rekao je Blagojević.

Internacionalni džez festival Nišvil počinje 14. avgusta i završava se 17. avgusta. Cena dnevne karte je 1.000 dinara, cena polukompleta 1.500 dinara, dok je cena kompleta karata za sve festivalske dane 2.500 dinara.


nisvil Nišvil 2014 počinje 14. avgustaPoznati muzičari u niškoj Tvrđavi

I ovogodišnji Nišvil će tradicionalno otvoriti bend iz Niša, a ove godine organizatori su odlučili da to bude bend "Moba" sada "pojačan" niškim muzičarem Oliverom Katićem. Prvog dana festivala nastupiće i američki bend " The Cookers” kao i džez pevačica iz Brazila Tania Maria za koju kažu da je "brazilska Aretha Franklin" i još tri izvođača.

Drugog dana festivala na glavnoj sceni će prvo nastupiti izrelski bend "Assaf Kehati Trio", makedonski muzičar Vlatko Stefanovski sa srpskim gitaristom Miroslavom Tadićem i meksički bend "Manglares" kao i bendovi iz Belgije i Amerike.

U subotu, predzadnjeg dana festivala, nastupiće, između ostalih, i bend Irene Blagojević iz Srbije, a nakon duže pauze u Srbiji će svoj koncert održati i slovenački bend "Septembar".

Poslednji dan festivala je rezervisan za "Blues brothers band" iz Amerike, srpski "Fish in oil", japanski "Takamen nobuki trio", Iyeoku iz Amerike, kao i trio iz Brazila, a festival će zatvorti srpski bend "Proces".


Prijave volontera iz cele Evrope

Vođa volontera Nišvila Marijan Cvetković, rekao je pristiglo 711 prijava za volontere i da kandidati dolaze iz 17 različitih zemalja.

Cvetković je kazao da su se kandidati prijavljivali iz Bosne I Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Turske, Bugarske, Italije, Austrije, Švajcarske, Rusije, Češke, Holandije, Ukrajne, Slovenije, Gruzije i Uzbekistana.

- Što se tiče Srbije nema grada koji nije poslao prijavu na volontersku listu - rekao je Cvetković.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • hedonist

    08:58 // 17. 7. 2014.

    puna podrska nisvilu!min.kulture-dobar umetnik,rdjav ministar.ide po svoje misljenje kod vucica.vazno da mu je frizura svakodnevno namestena.

  • Fred Ramazzotti

    22:32 // 16. 7. 2014.

    Evo, pozivam ministra kulture da se uveri u "nekvalitetan" sadrzaj Nisvila.
    Mislim, da vrlo dobro zna, i on, a i mi, sta se krije iza reci nekvalitetan, te kao takav ne zasluzuje pomoc drzave.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: