Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:23, 8. 8. 2018.

| Kultura

Na “Nišvilu” i dvodnevni književni program

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
knjiga
Govoriće i o spoju književnosti sa džez, bluz i soul pravcima; ilustracija; foto: JV-J. C. M.

Prve večeri Nišvil Jazz&Book's Session u petak 10. avgusta učesnici će govoriti o Šabanu Bajramoviću i knjizi Pitao sam malog puža, kao i o spoju književnosti sa džez, soul i bluz pravcima. U subotu 11. avgusta govoriće o jezičkoj slobodi i o tome kako tehnološki razvoj utiče na pisce. Program svakog dana počinje u 19:30, kod Hidrometeorološkog zavoda u niškoj Tvrđavi.

Na ovogodišnjem Nišvilu još jedna od novina je upravo program posvećen književnosti, a najavljeno je da će učestvovati značajna književna imena.

O Šabanu će prve večeri govoriti Miodrag Raičević, Dragoljub B. Đorđević i Zoran Ćirić, kako kažu, a potom će neke od tema biti književnost, džez, soul i bluz, u koje će se uključiti i Velimir Kostov i konzul Republike Bugarske u Nišu i pesnik Edvin Sugarev. knjizevnost i džez Učestvovaće značajna književna imena; foto: Nišville

Kao nastavak saradnje Nišvil fondacije sa Beogradskim festivalom poezije, program u petak 10. avgusta zatvara Treći Trg sa Novim pesničkim glasovima i poezijom Srđana Gagića, Ognjena Aksentijevića i Danijela Čavića - dodaju organizatori.

Sutradan će biti reči o slobodi jezika i jezičkoj slobodi, kažu organizatori, a o snazi reči i njenoj (ne)moći, koja je suočena sa tehnološkim razvojem, govoriće Ivan Tokin, Milan St. Protić, Goran Stanković i Jelena Mladenović.

Pravi kuriozitet predstavljaće učešće više muzičkih gostiju Nišvil džez festivala, jer će svi oni otvarati večernje programe zajedno sa Trupom književna boemija, neformalnom grupom studenata svih nivoa studija srpskog jezika na niškom Univerzitetu. Članice ove grupe, njih 11 provešće goste svih festivalskih debata muzičko – scenskim kazivanjem delova iz knjiga Orden za olovnog vojnika i Dan kad je umrla Lejdi Gaga - navode organizatori.

Čast da zatvori književni program niškog džez festivala imaće “antologija niške bit poezije” Možete preći ulicu Kralja Stefana Prvovenčanog, dodaju, a uživo pred publikom i sa muzičkom podrškom govoriće Goran Živković Gorki, Nikola Todorović, Ivica Živković i Bojan Ilić Bokerini, koji će zapisivati prvi tom ove buduće Nišvilove edicije.

Program će u niškoj Tvrđavi trajati od 19:30 do pola sata posle ponoći, a ulaz je besplatan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: