Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:03, 27. 7. 2018.

| Kultura

Na “Nišvilu” i promocija džez knjiga i izložba fotografija džezera

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
promocija
Biće promovisana i Autobiografija Boška Petrovića; foto: Nišvil tim

Promocija tri knjige i izložba džez fotografija istaknutog hrvatskog džez novinara Davora Hrvoja održaće se u pres centru Nišvila koji se nalazi u Paviljonu niške Tvrđave, u četvrtak 9. avgusta od 18 sati, a sutradan u istom terminu biće predstavljena knjiga Saše Dracha, dok je za subotu najavljena promocija autobiografije Boška Petrovića.

Kako najavljuju iz Nišvila, na dan kada počinje glavni program niškog džez festivala, posetioci će moći da posete promociju tri knjige intervjua - Jazz Reflections, Jazz Connections i Jazz Vibrations, koje je napisao jedan od najpoznatijih džez novinara u Hrvatskoj i jedan od najznačajnijih na prostorima bivše Jugoslavije Davor Hrvoj. hrvoj-jazz-connections- Predstavljanje 3 knjige Davora Hrvoja; foto: Nišvil tim

Sarađuje sa mnogim štampanim medijima, autor je specijalizovanih tekstova o džezu i bluzu u mnogim inostranim enciklopedijskim izdanjima, kao i član značajnih međunarodnih žirija - između ostalih i onog za dodelu European Jazz Prize, a član je ekspertske komisije za nagradu Porin. Dobitnik je više priznanja u Hrvatskoj i inostrantvu, a odlukom Ministra kulture Republike Poljske 2015. je odlikovan Ordenom časti za zasluge u promociji poljske kulture - navode iz Nišvila.

Njegove knjige koje će biti predstavljene u Nišu, kako kažu, sadrže intervjue sa više desetina najznačajnijih džezera s kraja prošlog i početka novog veka, te se smatraju izuzetnim novinarsko-publicističkim opusom svetskih razmera. U intervjuima se osim stručno-pristupačne priče o muzici, dodaju, mogu naći i razmišljanja muzičara o umetnosti uopšte, životnoj filozofiji i stavovima. Jazz-Vibrations-Book-3D Predstavljanje 3 knjige Davora Hrvoja; foto: Nišvil tim

Biće otvorena i izložba Hrvojevih fotografija mnogih istaknutih muzičara, koje je zabeležio širom Evrope, od devedestih godina do danas.

Ono što njegove koncertne portrete džezera izdvaja od sličnih fotografija drugih (dokazanih) fotografa je upravo Davorova bezuslovna posvećenost i ljubav prema džezu i poznavanje svih onih nijansi u opusima muzičara koje portretiše – i kada se tome doda i nesporno zanatsko – umetničkao umeće u “baratnju” kamerom – rezultat su fotografije sa dušom kojima je ne samo uhvaćena izuzetnost trenutka, već koje i sinestetski stvaraju utisak muzičkog toka - ističu.


"Priče o džezu i drugi zapisi“ i autobiografija Boška Petrovića

Drugog dana niškog džez festivala, u petak 10. avgusta, u Paviljonu će se održati promocija knjige Priče o džezu i drugi zapisi Saše Dracha, za koga kažu da je muzički, književni, pozorišni i filmski kritičar, novinar, urednik, knjižar, antikvar, izdavač i prevodilac impresivnog opusa. Ovim delom, ističu organizatori Nišvila, potvrđuje da je možda pre svega toga istinski zaljubljenik i odličan poznavalac džeza. knjiga promocija saša drach Održaće se i promocija knjige Saše Dracha "Priče o džezu i drugi zapisi"; foto: Nišvil tim

Kako se kaže u jednoj od recenizija ove knjige: “Nemoguće je čitati ovu knjigu a ne poželeti što pre poslušati albume o kojima piše – a piše u opuštenom maniru poznavaoca i insajdera, čas ekstatično ali staloženo, čas euforično i „iskulirano“ – uz obilje anegdota iz vlastitog života i života džezista sa kojima se susretao. A život i džez su kod njega neraskidivo isprepletani - navode iz Nišvila.

U okviru Nišvila će 11. avgusta biti predstavljena knjiga Život kao jamm session – Autobiografija Boška Petrovića, a pomenuti džez novinar Davor Hrvoj je koautor.

Boško Petrović je jedan od najznačajnijih, ne samo ex-Yu, već i evropskih džez muzičara, koji na žalost, napominju iz Nišvila, nije doživeo objavljivanje pomenute knjige. Davor Hrvoj i Boško Petrović su godinama dogovarali i planirali izdavanje ove knjige, dodaju, a rad na njoj je počeo leta 2010. godine.

Snimao sam ga od tada pa sve dok nije umro, 10. 1. 2011. Budući da mi nije uspio izdiktirati sve što smo planirali, neke sam dijelove dopunio intervjuima koje sam prije radio s njim... Naše prijateljstvo počelo je još sedamdesetih godina kada sam odlazio na njegove koncerte što je, između ostalog, utjecalo moju zaluđenost džezom, kad me upućivao u tajne džeza, posuđivao mi ploče... - kaže Davor Hrvoj.

Za Boška Petrovića kažu da je najvažniji muzičar u istoriji hrvatskog, ali i ex-Yu džeza i sigurno najpoznatiji hrvatski džezer u svetu - bio je uspešan vibrafonista, kompozitor, producent, promoter, pedagog, diskograf, vlasnik džez kluba. Prema Boškovoj želji, dodaju, u knjizi se govori samo o njegovom "muzičkom životu". Knjiga donosi i sećanja na njegove susrete s velikanima džeza sa kojima je svirao i družio se, ali i mnogo duhovitih priča iz tog miljea, jer je bio je "čovek koji je živeo džez". Govorio je da se “džez može naći u slikarstvu, književnosti, u načinu druženja, u izboru pića i lokala”.

Podsetimo, pred ovogodišnji Nišvil organizatori su najavili još bogatiji program, a festival će trajati od 3. do 12. avgusta, jer će osim koncerata na glavnoj i nekoliko drugih bina biti održan i pozorišni i filmski festival, Striporama, kao i drugi brojni "džez sadržaji".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: