Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:10, 27. 3. 2018.

| Kultura

Na “Nišvilu” svira i američki džez sekstet

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
“Black Art Jazz Collective”
“Black Art Jazz Collective” čine jedni od najtalentovanijih i najcenjenijih muzičara njihove generacije; foto: menandžment benda

Post-bop muzičari mlađe generacije, okupljeni u sastavu Black Art Jazz Collective, sviraće na niškom džez festivalu 12. avgusta. Kažu da je u pitanju grupa čiji su članovi neki od najtalentovanijih i najcenjenijih muzičara njihove generacije, koji slave “crnu kulturu” i posvećeni su tome da budu primer mladim muzičarima svih nacionalnosti i kultura.

Američki džez sekstet čine saksofonista Wayne Escoffery, trubač Jeremy Pelt, trombonista James Burton III, klavirista Xavier Davis, kontrabasista Vicente Archer i bubnjar Johnathan Blake.

Bend su osnovali diplomci prestižnih džez akademija i već etablirani akteri njujorške džez scene, kako kažu u Nišvilu, a grupa se okupila tokom važnog perioda kada je reč o “crnom identitetu” u američkom društvu i umetnosti.

Teže pronalaženju nove snage u džezu kao sigurno najvažnijoj afro-američkoj umetničkoj formi, odnosno odavanje počasti crnoj kulturi na pozitivan način. S druge strane međusobno prijateljstvo članova sastava koji su odrastali i sazrevali svirajuću zajedno – daje ovoj grupi snažan kolektivni izraz koji u “ukupnom zbiru” daje mnogo više nego kada se “saberu” samo njihovi nesumnjivi individualni kvaliteti - dodaju u Nišvilu.

Prvi nastup su imali aprila 2013. godine u sklopu džez programa u Linkoln centru, a tada je basista bio Dwayne Burno, jedan od najtalentovanijih i najtraženijih njujorških muzičara. Njegova smrt 8 meseci kasnije je, kako kažu, bila ogroman šok za celokupnu džez javnost, a posebno za članove ovog sastava.

Adekvatnu zamenu, na predlog trubača Pelta, grupa pronalazi u Vicente Archeru – jedoj od glavnih pokretačkih snaga trija Roberta Glaspera - kažu u Nišvilu.

Muzičari su 2016. imali priliku da tokom nastupa, na novoj opremi, snime album “The Side door jazz klubu” u Konektikatu.

Njihov pristup post-bopu im daje prostor da svojom muzikom, osim afro-američkog nasleđa, dotaknu i neke savremenije muzičke stilove, poput fanka i hip-hopa.

Kako sami kažu, u duhovnom smislu, njihova muzika je inspirisana ikonama, afro-američkim aktivistima i borcima za građanska prava, kao što su W.E.B. Dubois, Sojourner Truth, Barack Obama, kojima su i direktno posvećene neke kompozicije - navode u Nišvilu.

Podsetimo, nagrada za životno delo Nišvil festivala će ove godine biti dodeljena Bubnjaru Lazaru Tošiću, koji će nastupiti sa svojim bendom u Nišu. Najavljen je i nastup bubnjara Omara Hakima, kao i koncert svestkog rege sastava Inner circle koji će otvoriti niški džez festival. Sviraće i britanski bend Matt Bianco koji izvodi latino džez muziku, pevaće i ćerka čuvene Nine Simon, a za kraj i kraljevi romske muzike Gipsy Kings.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: