Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:30, 12. 9. 2021.

| Kultura

Na "Teatru na raskršću" večeras predstava "Pazi na prazninu" pozorišta iz Varaždina

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
pazi-na-prazninu-foto-LukaDubroja
Predstava postavlja pitanje šta znači biti drugi i drugačiji; foto: Luka Dubroja

Predstava Pazi na prazninu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, autorski projekat Romana Nikolića, biće izvedena večeras od 19:30 na sceni niškog Narodnog pozorišta u okviru glavnog programa festivala "Teatar na raskršću".

Četvrte festivalske večeri publika je imala priliku da pogleda autorski projekat Katarine Morano i Žige Divjaka - predstavu Kons: Novo doba Prešernovog gledališča Kranj iz Slovenije.

Večeras još jedan autorski projekat, reditelja Romana Nikolića, dok je za dramaturg komada Olja Lozica.

Autor objašnjava da predstava postavlja pitanje šta znači biti drugi i drugačiji, kao i koliko smo bez obzira na to što smo drugi, zapravo i drugačiji. P2101417-1024x768 foto: Luka Dubroja

Šta mi kao ljudi pretpostavljamo o drugima i koliko te pretpostavke, a u većini slučajeva su naučeni obrasci prepoznavanja dovode do osuđivanja. Kada bismo prestali površno definisati ljude s kojima se susrećemo i pokušali shvatiti njihove boli, strahove, borbe i patnje uvideli bismo paletu sličnosti s kojim imamo više zajedničkih tačaka nego različitosti. Stanica na kojoj se susreću protagonisti predstave postaje susret drag performansa, tragičnih junaka i “moralnih” prokazivanja kroz formu fragmenata dokumentarističkih prikaza - navodi reditelj.

Kao deo takmičarskog programa publika će sutra moći da pogleda i komad Ko je ubio Dženis Džoplin? Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Festival se završava u utorak, 14. septembra, a na zatvaranju Festivala biće ogidrana predstava Život se sa mnom mnogo poigrao, Udruženja građana “Novi tvrđava teatar” u saradnji sa Novosadskim pozorištem “Újvidéki Színház” – Novi Sad, Srbija, koja će biti odigrana u čast nagrađenih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: