Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:16, 15. 11. 2016.

| Kultura

Na aleksinačkom festivalu gostuje 6 predstava iz čitave Srbije

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Predstava
"Julije Cezar" igraju u čast nagrađenih; Foto: Promo

Aleksinac će na ovogodišnjem Festivalu prvozivedenih predstava ugostiti najvećeg dramskog pisca današnjice Dušana Kovačevića, koji će dobiti povelju festivala za izuzetan doprinos srpskoj drami. Publika će moći da pogleda komade čiji su tekstovi prvi put igrani, kao i "Julija Cezara" u režiji Kokana Mladenovića. 

Predstava "Voz" Sergej i Voja Brajović "Voz" na repertoaru prve večeri; Foto: PromoBeogradski Zvezdara teatar otvara festival 22. novembra predstavom “Voz” po tekstu Kormaka Makartija, koga su preveli Milica i Branislav Mihajlović. Komad je režirao Vojislav Brajović, a osim njega u ovoj filozofskoj drami igra i Sergej Trifunović.

Inspirisan delom Kormaka Makartija, jedino što želim ovom predstavom je da izazovem kritički odnos i svest o tome kuda ide ovaj svet. I čovekoljublje koje ima veliku moć da spreči propast civilizacije – kazao je Voja Brajović.

Druge festivalske večeri 23. novembra na repertoaru je “Moje dete” Beogradskog dramskog pozorišta, po tekstu Stojana Srdića, u režiji Ane Đorđević.

Ovo je savremena dramska pripovest o teskobnim životima u romskim zajednicama, sačinjena od 14 prizora – saopštili su.

Šabačko pozorište 24. novembra izvodi predstavu po tekstu Svetislava Basare “Revizor za jugoistok” koju je režirao Marko Torlaković. Predstava Šabačkog pozorišta "Revizor za jugoistok" Šabačko pozorište; Foto: Promo

Vlast u Srbiji je dobra. Treba joj se prikloniti i svaki komad svoga srca dati. Izdajnik je svako ko se usudi da kritikuje vlast – nagoveštava reditelj Torlaković.

“Valjevsku bolnicu” Dobrice Ćosića, četvrte festivalske večeri 25. novembra izvode Kruševačko pozorište, Fakultet umetnosti iz Kosovske Mitrovice i Centar za kulturu “Vuk Karadžić” iz Loznice. Komad je dramatizovao Branislav Nedić, dok je reditelj Slavenko Saletović.

Valjevska bolnica je simbol stradanja našeg naroda I to nikada ne sme da se zaboravi. Ovo je način da se odužimo ljudima koji su stvarali našu zemlju, koji su se borili da mi danas postojimo – kaže reditelj.

Niško Narodno pozorište predstavu “Gde je nestao Harms” po tekstu Mile Mašović Nikolić i u režiji Angelča Ilievskog, igra u subotu 26. novembra.

Ovaj tekst, u originalu naslovljen “Građanin Harms” predstavlja jednu vrstu dokumentarne fikcije o ruskom avangardnom književniku Danilu Harmsu. Za razliku od čuvenog filma iz osamdesetih, ova predstava je kombinacije fikcije i fakata – kaže dramska spisateljica Mašović Nikolić.

Predstava “Julije Cezar” po tekstu Vilijama Šekspira, biće izvedena poslednjeg dana festivala, u nedelju 27. novemrba. Predstavu narodnog pozorišta u Somboru, Centra za kulturu Svilajnac i Grad Teatra Budva, režirao je Kokan Mladenović. Ovaj komad nije u takmičarskom delu festivala.

Ova tragedija je jedan od najznačajnijih komada u istoriji dramske literature, a njeni osnovni motiv – revolucija i politički prevrat koji se na kraju kompromituju u sopstvenom nemoći, obesmišljavajući tako fenomen istinske demokratije, nisu izgubili na aktuelnosti – kaže reditelj Mladenović.

Festivaj se održava po 5. put u Centru za kulturu i umetnost u Aleksincu, a ulaznice koštaju 200 dinara za balkon i 400 dinara za prve redove. Kompleti karata za sve predstave kreću se od 1.000 do 2.000 dinara.


Nagrada za najbolji dramski teskt i dramaturga današnjice

Najbolji dramski tekst, predstava, režiser, glumac i glumica, kao i mladi glumci biće nagrađeni poslednje večeri festivala. Pisac dela "Maratonci trče počasni krug", "Balkanski špijun", "Radovan Treći" Dušan Kovačević dobiće specijalno priznanje za izuzetan doprinos srpskoj drami. Dušan Kovačević Specijalna povelja festivala; Foto: Promo

Nema sumnje da je Dušan Kovačević naš najbolji savremeni komediograf. Reč je o dramskom piscu koji izuzetno spretno barata svim postupcima koji su odlika moderne književnosti, pa se u njegovim tekstovima srećemo sa groteskno-humorno intoniranom slikom sveta - kaže književnik Radivoje Mikić. 

Dobitnici povelja na prethodnim festivalima su Ljubomir Simović, Dragoslav Mihailović i Siniša Kovačević. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: