Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:24, 27. 2. 2014.

| Kultura

Na današnji dan rođen car Konstantin

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
Konstantinova-glava-(D.M.-Car).jpg
Konstantinova glava, foto: D. M. Car

Prema istorijskim podacima na današnji dan 272. godine, na teritoriji današnjeg Niša, rođen je Flavije Valerije Konstantin, poznat kao Konstatin Veliki, 57. car Rimskog carstva.

Tačnu godinu rođenja istoričari još nisu uspeli da utvrde, pa se u literaturi mogu naći različiti podaci, od 271. do čak 280. godine.

Konstantin je sin rimskog oficira visokog ranga Konstancija Hlora i Jelene, žene skromnog porekla. Rođen je u rimskom gradu Naissusu, današnjem Nišu, ali se arheolozi spore oko toga gde je tačno rođen. Bio je 57. car Rimskog carstva, a ostao je poznat po donošenju Milanskog edikta, kojim je 313. godine hrišćanstvo priznao kao religiju i zaustavio progon hrišćana.

Osnovao je novi centar Rimskog carstva, Konstantinov grad, odnosno Konstantinopolj, današnji Istanbul. Grad je sedište Vaseljenske patrijaršije, koja je duhovni centar Pravoslavne crkve. Srpska pravoslavna crkva slavi ga 21. maja po crkvenom, a 3. juna po gregorijanskom kalendaru.

Niš je tokom 2013. priredio više manifestacija kako bi obeležio 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta i istorijsku odluku velikog imperatora koji je rođen u Nišu.

U najvećem gradu juga Srbije Konstantinovo ime, pored pojedinih Nišlija, nose i kafići, pivnice, sportski klubovi, ali i jedan biftek.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • El Duderino

    16:15 // 28. 2. 2014.

    Haha!Pa majci se zadesilo da ga slucajno ispusti ovde.Naravno, odmah potom je zajedno s detetom pobegla 4000km daleko ne osvrcuci se! Kakav festival muhahahahaa!Ovde ljudi i dalje zive u sifofreniji!

  • Istoričar Gagrijela - GO Pantelej

    08:39 // 28. 2. 2014.

    Najnovija istraživanja potvrđuju, da je Konstantin Veliki, rođen u Matejevcu.

  • E Srbijo

    08:34 // 28. 2. 2014.

    U normalnom gradu bi na ovaj dan napravili turistički festival da privuku na hiljade turista i da grad zaradi milione... ali ovo je Niš na čelu sa nesposobnim čobanima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: