Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:17, 11. 2. 2021.

| Kultura

Na godišnjicu smrti Branka Miljkovića u Nišu izložba pisama i predmeta iz pesnikove zaostavštine

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
branko miljković
Otvaranje izložbe zakazano je za petak, 12. februar; Foto: NKC, arhivska fotografija, legat Petra Pajića

Šest decenija smrti princa poezija Branka Miljkovića u Nišu će biti obeleženo izložbom u Književno- memorijalnoj postavci Sremac-Miljković gde će biti prikazano na stotinu pisama, čestitki i posveta iz pesnikove zaostavštine. Svi ti predmeti, kako navode iz niškog Narodnog muzeja, značajni su za razumevanje ličnosti i književnog dela pesnika koji je svojim radom ostavio nezaboravan trag.

Izložba “Branko Miljković - pisma i posvete iz zaostavštine", koja je posvećena pesniku rođenom u Nišu, biće otvorena u petak, 12. februar od 13 sati, a ulaz je slobodan.

Izložba obuhvata 119 izložaka i to pisma, pozivnice, propusnice, članske karte, čestitke, knjige sa posvetom, dve knjige utisaka, i predstavlja selektivni reprezentativni presek Kolekcije prepiske iz pesnikove zaostavštine- navode iz Narodnog muzeja.

Autor izložbe je kustoskinja književne zaostavštine niškog Narodnog muzeja Jelena Bogdanović, a iz te ustanove navode da su predmeti od kapitalnog značaja za razumevanje ličnosti i književnog dela Branka Miljkovića.

Izlagačkom koncepcijom indirektno se osvetljava jedan period savremenog srpskog i jugoslovenskog pesništva prve polovine XX veka, čiji je nesumnjiv reprezentant upravo Branko Miljković. Svi autori (korespondenti), pisama predstavljaju vremenom potvrđene pesnike, sa prostora bivše Jugoslavije – u hrvatskoj književnosti Zlatko Tomičić, Slavko Mihalić, Vesna Parun, te srpski – Milovan Danojlić, Tanasije Mladenović, Milica Nikolić, Đuza Radović, Dragan Kolundžija, Božidar Timotijević, bosanskohercegovački pesnici Husein Tahmiščić, Izet Sarajlić, slovenački Ciril Zlobec, strani književnici Alen Boske, Đankarlo Vigoreli i dr.– navode iz Muzeja.

Dodaju da će na izložba biti prikazane i dve knjige utisaka iz 1962. i 1971. godine koje danas, navode, predstavljaju kapitalno svedočanstvo o brojnim posetiocima Spomen-sobe pesnika u Beogradu i Nišu.

Kolekcija prepiske broji ukupno 222 jedinice: pisma, dopisne karte, razglednice, poslovna pisma na memorandumu, čestitke, posetnice, dokumenta, lične isprave i nekoliko pisama samog Branka Miljkovića. Po hronologiji prepiska obuhvata period od 1956. do 1961. godine. Nekoliko pisama datirano je posle smrti pesnika, poslata su njegovim roditeljima – dodaju.

Izložbu će otvoriti članovi udruženja "Brankovo pero", koji čine učenici Osnovne škole "Branko Miljković", a oni će kazivati svoju poeziju.

Inače, celokupnu Miljkovićevu zaostavštinu porodica je poklonila Narodnom muzeju Niš 1971. i 1981. godine i ona se danas nalazi u Zbirci "Branko Miljković" koja broji 1.671 predmet. Pored lične biblioteke od 589 knjiga, Zbirka sadrži i originalne rukopise, lične predmete, fotografije, dokumenta, prepisku, nameštaj iz radne sobe i hemeroteku.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nislijka

    19:49 // 11. 2. 2021.

    Koji muskarac bio, stvarno zgodan i prodornog duha ,, nas ponos..

  • Tanja

    18:11 // 11. 2. 2021.

    Duboka zahvalnost Jovanu Mladenovića i direktoru Spasiću, koji oformiše ovaj spomen muzej našim piscima i nada da će mlađi kustos nastaviti nadgradnju započetog.

  • John Terry

    14:50 // 11. 2. 2021.

    Ja pa mislim Robert DeNiro.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: