Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:38, 24. 11. 2020.

| Kultura

Na izložbi "Sjaj zvezda" digitalne grafike koje provociraju i opominju

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
galerija nkc
Postavka radova od danas u Galeriji; foto: JV

U Galeriji Niškog kulturnog centra od danas je postavljena izložba "Sjaj zvezda" digitalnih grafika autorke Miljane Radenković. Kako se navodi u opisu izložbe, autorka ovom postavkom nastavlja da kritički preispituje društvenu stvarnost i promišlja o istorijskim, ideološkim, društvenim uslovima savremenosti, s tim da ovoga puta u fokus svog istraživanja postavlja globalne i lokalne političke aktuelnosti.

Kako primećuje slikar i teoretičar umetnosti i medija Mia Arsenijević, autorka izložbe svedenim likovnim jezikom i uz minimalne intervencije kreira jednostavne i čitljive grafičke forme koje podsećaju, provociraju i opominju posmatrače.

Miljana Radenković zauzima društveno odgovoran stav, a svoju kritiku savremenog društva izražava čitljivim vizuelnim formama koje publika trenutno prepoznaje, ali kompleksno tumači. Svoje angažovane stavove otvoreno zastupa, premda domete istih „ograničava“ – poruke ostavlja na danas već tradicionalnom mediju plakata/printa velikog formata zadržavajući tako svoju (primenjenu) umetnost u (galerijskom) prostoru umetnosti. Ili pak samo publici prebacuje odgovornost nadajući se da će ona poruke prosleđivati dalje - dodaje Arsenijevićeva.

Miljana Radenković diplomirala je i master akademske studije završila na Fakultetu umetnosti u Nišu, doktorirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i trenutno radi kao asistent na Departmanu za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti u Nišu.

Priredila je 25 samostalnih izložbi i učestvovala na više od 150 kolektivnih postavki u zemlji i inostranstvu, među kojima su Japan, Kipar, Rusija, Češka, Brazil i Portugal.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: