Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:35, 3. 9. 2021.

| Kultura

Na izložbi u Sinagogi slike i kreacije Milene Pavlović Barili, ali i ruke izlivene u bronzi

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne Vesti
1630609294746
Izložba Milene Barili pridoila je pažnju Nišlije; foto: T. T.

U prostorijama niške Galerije Sinagoga otvorena je izožba slika i modnih kreacija Milene Pavlović Barili. Narednih dana posetioci će biti u prilici da pogledaju portrete, autoportrete, ilustracije, lične stvari i haljine koje je ova evropska umetnica dizajnirala.

Izložba slika koje je Barili stvarala u peridu od 1924. do 1945. godine na kojoj dominiraju boje od onih jarkih do najnežnijih, ponekad u kombinaciji sa crno-belim elementima, na radost niških ljubitelja umetnosti otvorena je juče u niškom Narodnom muzeju.

Inspirisana svakodnevnim ljudima iz svog okruženja i porodice, umetnica je njihova lica oslikavala na platnu.

Od portreta običnih ljudi koji su je okruživali, preko pejzaža, pa sve do autoportreta svojom četkicom je večno zabeležila.

Pažnju Nišlija najviše je privuklo remek-delo Autoportret sa velom iz 1939. godine, smešteno u centralnom mestu Galerije, a osim sa velom sebe je slikala i sa raznim šeširima. 1630609977711 Remek-delo Autoportret sa velom i kreacije Milene Barli; T.T.

Život sa majkom Danicom, na dvoru kralja Aleksandra Karađorđevića u društvu istaknutih i modernih ličnosti iz tog doba. doprineo je stvaranju njenog istančanog ukusa za modu, pa je deo izložbe posvećen i kreacijama.

Za kreiranje velepnih haljina kao priložak u radu koristila je svoje skice. Lepo ukopljeni raskošni materijali, cirkoni i perje, dokaz su da je išla ispred svog vremena.

I ja bih ovo danas obukla, toliko je lepo i moderno - rekla je jedna Nišlijka.

Osim slika i haljina ono što je zainteresovalo posetioce jesu lični predmeti Milena Barili poput vela, sandala i tašne, a ponajveću pažnju i komentare izazvao je posmrtni odlivak Mileninih ruku. 1630609108603 Među ličnim stvarima našao se izlivak njenih ruku; foto: T. T.

Ove ruke izlivene u bronzi, izlila je Milenina najbolja prijateljica Malvina Hofman, kada je ona umrla. Po italijanskom običaju ruke se liju u čast nekome - kažu iz Galerije.

Kako kažu iz Galerije, ova postavka je veoma značajna za Grad Niš, jer se radi o neprocenljivim delima.

Milena Pavlović Barili rođena je 5. novembra 1909. godine u Požarevcu, stavarala je između dva rata i pored toga što je prerano preminula u svojoj 36. godini 1945. godine u Njujorku, brojnim dotadašnjim delima dala je istaknuti doprinos evropskoj umetnosti. Neka od tih dela niška publika moći će da pogleda do kraja meseca u Galeriji Sinagoga.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: