Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:13, 17. 9. 2018.

| Kultura

Na niškoj Književnoj koloniji u Sićevu ponovo i strani pisci

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
najava književna kolonija
Koloniju sutra otvara niški pesnik Zvonko Karanović; foto: JV/J. A.

Pesnik i romansijer koji je svoje književno stvaranje počeo u rodnom Nišu Zvonko Karanović, te je svojim značajnim opusom prema oceni žirija zaslužio da dobije nagradu "Ramonda serbica”, otvoriće sutra Književnu koloniju “Sićevo”, koja se održava od 18. do 23. septembra nadomak Niša. Osim njega će u inspirativnom ambijentu narednih dana stvarati desetak pisaca, među kojima i strani autori.

Književnicima će narednih dana dom biti Sićevo kraj Niša, a publika će njihove književne večeri, mitinge i druge manifestacije moći da prati i na nekoliko lokacija u gradu. Osim 13 pisaca koji će boraviti u ovom inspirativnom ambijentu, kako najavljuje direktor Niškog kulturnog centra Srđan Savić, biće i gostiju koji će učestvovati na zanimljivim programima, na kojima će se o književnosti govoriti na vrlo ozbiljan način.

Kao nekada, kako kaže jedan od članova Saveta Književne kolonije Zoran Pešić Sigma, ponovo će učestvovati i strani pisci, koji dolaze iz Irana, Letonije, Moldavije i Bugarske. kolonija sićevo Zanimljiv program sa ozbiljnom pričom o književnosti; foto: NKC

Ove godine imamo i strance, jer ova Kolonija jeste zamišljena kao međunarodna. U početku je bilo mnogo više stranaca, međutim to se vremenom nekako izgubilo, a Savet u ovom sastavu je odlučio da ove godine to malo vratimo i otuda i ovi gosti i to su veoma dobri pesnici. Meni je drago što je Gradina uspela njima da objavi neke knjige i neke su u pripremi, a časopis će sigurno nešto objaviti i to je i smisao Kolonije da pisci koji dođu tu ne samo da budu tu rekreativno, jer ambijent Sićeva je jako inspirativan - ističe Sigma.

Program je ove godine bogatiji za jedan dan u odnosu na prošlu, a počinje u utorak 18. septembra u 19 sati. Oni koji žele da prisustvuju svečanom otvaranju, na kome će govoriti Nišlija Zoran Karanović, treba da dođu ispred Doma Vojske sutra u 18 sati, jer je organizovan besplatan prevoz do Sićeva.

Inače, niška Književna kolonija "Sićevo" se održava 28. put, a reč je o gradskoj manifestaciji za koju je iz budžeta ove godine izdvojeno milion dinara, kaže direktor NKC, dok Ministarstvo kulture finansira dolazak i boravak iranskog pisca i prevodioca Ali Abdolahija.

Učesnici Kolonije su Leo Butnaru (Moldavija), Atanas Kapralov (Bugarska), Ali Abdolahi (Iran), Semjon Hanin (Letonija), Stana Dinić Skočajić (Niš), Tatjana Janković (Kragujevac), Jelena Mladenović (Kruševac), Ana Marija Grbić (Beograd), Zvonko Karanović (Niš), Vojislav Radojković (Beograd), Alen Bešić (Novi Sad), Petar Matović (Požega) i Marjan Čakarević (Beograd).

Podsetimo, niški pesnik i romansijer Zvonko Karanović će na niškoj Koloniji dobiti priznanje "Ramonda serbica" koje se dodeljuje za celokupno književno delo i doprinos književnosti i kulturi.


Program ovogodišnje Književne kolonije “Sićevo”

Utorak 18. septembar

19 sati - Svečano otvaranje u Sićevu, na otvaranju će govoriti Zvonko Karanović ovogodišnji dobitnik nagrade “Ramonda Serbica” i Srđan Savić direktor NKC, a učestvuju svi polaznici Kolonije. Muzički program Dejan Krajnalić Krime, kantautor iz Niša.

Sreda 19. septembar

Od 9 do 13 sati - Izlet Sićevačka klisura, Manastir Sveta Petka, Vidikovac Gradište.

19 sati - Posebno književno veče posvećeno dobitniku nagrade - Književni portret Zvonka Karanovića, učestvuje pesnik i Aleksandar B. Laković kritičar, u Književno-memorijalnoj postavci “Stevan Sremac - Branko Miljković”.

20 sati - Književni miting, učestvuju svi polaznici Kolonije i članovi Društva književnika Niša, Muzički deo programa The wild side, Obrenovićeva ulica.

Četvrtak 20. septembar

12 sati - Okrugli sto - Književni put(opis), stručni radovi, moderator dr Aleksandar Kostadinović, Narodna biblioteka “Stevan Sremac”.

19 sati - Omaž Borislavu Radoviću i Vidosavu Petroviću - nastupiće Književna trupa Boemija, u Književno-memorijalnoj postavci “Stevan Sremac - Branko Miljković”

20 sati - Književno veče Alija Abdolahija, pesnika iz Irana. Stihove govori glumac Miloš Unić, u Književno-memorijalnoj postavci “Stevan Sremac - Branko Miljković”

Petak 21. septembar

Od 17 do 18 sati - Izložba “Stefan Prvovenčani u istoriografiji i književnosti”, autorki I. Hrenko i D. Spasojević. Predstavljanje izdavačke delatnosti “Povelje” iz Kraljeva, učestvuju Ivana Hrenko, Dejan Aleksić, Živorad Nedeljković i Ana Gvozdenović, Galerija NKC.

Od 18 do 19 sati - Poseta niškim muzejima, Književni čas u niškim gimnazijama.

Od 19:30 - Uručenje nagrade “Ramonda serbica” i predstavljanje svih polaznika Kolonije, hol Gradske kuće, muzički deo programa Vladimir Jelenković.

Subota 22. septembar

Od 10 do 14 sati - Izlet Bojanine vode, Suva planina i tamo se organizuje Književni selfi, gde učesnici predstavljaju sami sebe, učestvuju svi polaznici Kolonije.

19 sati - Poseta vinskom podrumu Malča, uručenje nagrade "Milkina čaša" - dobitnik nagrade biće onaj ko je najviše doprineo afirmaciji Kolonije, biće organizovan interni konkurs za učesnike koji će izabrati dobitnika.

Petak 23. septembar

Odlazak gostiju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Дупни Камен

    06:44 // 18. 9. 2018.

    Чаша је Микина а Милкина је кућа , на крају.Зато око ње и пси лају.

  • Ime i prezime

    20:55 // 17. 9. 2018.

    Ako ste već napisali (Niš) iza Zvonka Karanovića, zašto niste napisali i (Čačak) iza Čakarevića?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: