Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:17, 5. 9. 2018.

| Kultura

Na ovogodišnjem LIFFE-u devet filmskih premijera

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
film Juzni vetar
Festival će u takmičarskom delu otvoriti film "Južni vetar", foto: Filmski centar Srbije

Leskovački internacionalni festival filmske režije 11. godinu zaredom okupiće filmske stvaraoce iz zemlje i regiona, a prema najavama organizatora, za 5 dana festivala premijerno će biti prikazano čak 9 filmova. LIFFE se ove godine održava od 18. do 22. septembra na nekoliko lokacija u gradu.

Festival će svečano biti otvoren 18. septembra u 19 sati u Narodnom pozorištu u Leskovcu, nakon čega će biti prikazan prvi film takmičarske selekcije - Južni vetar reditelja Miloša Avramovića, sa Draganom Bjelogrlićem i Milošem Bikovićem u glavnim ulogama. magnifico Na otvaranju i koncert Magnifica, foto: Wikimedia - Jan Prunk

U večeri svečanog otvaranja, od 22 sata u klubu Safir, publiku će zabavljati maestralni Magnifico, jedno od najintrigantnijih imena Slovenije i bivše Jugoslavije, kada je reč o regionalnoj muzičkoj sceni - kažu organizatori.

U takmičarskom delu programa biće prikazano 15 filmova, koji predstavljaju najbolji izbor iz najnovije regionalne filmske produkcije, a filmovi će se prikazivati u sali Narodnog pozorišta i bioskopskoj sali Leskovačkog kulturnog centra.

U Leskovcu će premijerno biti prikazani makedonski filmovi Tajni sastojak Gjorčeta Stavreskog i Godina majmuna Vladimira Blaževskog, zatim crnogorsko-srpska koprodukcija Između dana i noći u režiji Andra Martinovića”, slovenački filmovi Slovenija, Austrija, sutra ceo svet Marka Nabrešnika, Rudar Hane Slak i Ivan Janeza Burgera, kao i film Lada Kamenski hrvatskih reditelja Sare Hribar i Marka Šantića, film Mali Antonia Nuića i jedan film iz Bosne i Hercegovine Poslednja barijera Jasmina Durakovića. plakat liffe 11 Biće prikazano 15 filmova u takmičarskom delu programa, foto: LKC

Pored bogatog premijernog takmičarskog programa, u konkurenciji za nagrade naći će se i srpski filmovi Južni vetar reditelja Miloša Avramovića, Ederlezi Rising Lazara Bodrože, Izgrednici Dejana Zečevića i Banditi u potrazi za mamom u režiji Koste Ristića, kao i već prikazivani slovenački film Osnove ubijanja Jana Cvitkoviča i Comic Sans hrvatskog reditelja Nevia Marasovića - kažu organizatori.

I ove godine festival će imati bogat prateći program, a svake večeri od 23 sata u bioskopu Leksovačkog kulturnog centra publika će moći da pogleda filmove studenata iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Slovenije.

Pored studentskih filmova, prateći program festivala sastojaće se od nekoliko izložbi, promocija knjiga Dušana Kovačevića, Dr Neleta Karajlića i Tanje Nježić i posebnih tematskih programa posvećenih glumcima i rediteljima, gostima festivala - kažu organizatori.

Karta za pojedinačnu filmsku projekciju i ove godine je 200 dinara. Informacije o tome gde se mogu kupiti i kada počinje prodaja ulaznica biće poznate za nekoliko dana, kada će biti poznat i celokupan program festivala.

Detalje o festivalu, najave pratećeg programa, kao i informacije o glumcima i rediteljima koji će doći u Leskovac, možete pratiti na Fejsbuk stranici Leskovačkog kulturnog centra.

Leskovački internacionalni festival filmske režije pokrenut je 2008. godine i promoviše filmske stvaraoce sa prostora bivše Jugoslavije, ali i skreće pažnju na potrebu obnove i razvoja bioskopa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: