Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:27, 3. 4. 2019.

| Kultura

Na ovogodišnjem "Nišvilu" nagrada za životno delo Lariju Vučkoviću

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
Lari Vučković
Poreklom iz Kotora, džez upoznao u Americi; Foto: Privatna arhiva

Tradicionalna nagrada niškog džez festivala ove godine biće dodeljena pijanisti, kompozitoru i aranžeru Lariju Vučkoviću. Nagrada za životno delo Nišvila ide jednom od najuspešnijih džez muzičara koji je poreklom sa ovih prostora - iz Kotora.

Osim desetina albuma koje je potpisao svojim imenom, a koje je kritika odlično ocenila, Lazar Lari Vučković je tokom karijere duge šest decenija nastupao i snimao sa mnogim legendarnim džezerima. Nišvil bina Ove godine "Nišvil" od 2. do 11. avgusta, glavni program počinje 8; foto: Vanja Keser

Bio je omiljeni pratilac legendarnog Džona Hendriksa, koji je sa lakoćom glasovno improvizovao sola u maniru najboljih bi-bop instrumentalista poput Čarlija Parkera ili Dizija Gilespija, i koji će ostati upamćen i kao autor tekstova za mnoge prvobitno instrumentalne džez standarde. Sa Hendriksom, Lari Vučković je nastupao na koncertima i festivalima širom sveta i objavio dva zajednička albuma – navode iz Nišvila.

Muzika Larija Vučkovića, ističu, izmiče svim kategorizacijama u džezu. Primarno privržen bi-bopu, objašnjavaju, uspešno kombinuje različite stilove koristeći i elemente muzike Balkana, flamenka, bosanove, latino i romske muzike.

Iako je Jugoslaviju napustio još u dečačkim danima, uvek je ostao privržen tradicionalnoj muzici sa ovih prostora čije elemente često koristi u svojim kompozicijama, a prvi album koji je objavio pod svojim imenom zove se upravo Blue Balkan, doneo mu je status jednog od pionira jazz – world muzike.


Zvuk džeza za dečaka iz Kotora - put u slobodu

Muzičar kome Nišvil odaje priznanje rođen je 1936. godine u Kotoru. Međutim, njegova porodica se pedestih seli u Ameriku, gde je njegov otac i ranije radio. Prve kontakte sa džezom, kako navode, Lari je imao još za vreme Drugog svetskog rata slušajući radio stanicu američkih oružanih snaga.

Kako sam kaže – bila je to ljubav na prvi pogled - ali i za ceo život – navode iz Nišvila.

Još je u Kotoru učio da svira harmoniku i klavir, dodaju, pa je pokušao da odsvira bar nešto od onoga što je čuo na radiju. Zvuk velikih džez orkestara za dečaka koji je učio klasiku, i bukvalno ali i u umetničkom smislu značio je – slobodu.

Po odlasku u San Francisko, grad koji je bio zapadni pandan Njujorku kada je reč o džezu, Lari je još kao tinejdžer imao priliku da u klubovima sluša sve stilove džeza - od bugi vugija i tradicionalnog Nju Orleans džeza, svinga, do tada dominatnog bi-bopa i početaka avangarde. U jednom džez klubu je upoznao pijanistu Vinsa Guaraldija koji mu postaje profesor, a onda upisuje studije muzike na Univerzitetu u San Francisku.

Zvanično, profesionalnu karijeru je započeo 1959. godine u bendu koji je vodio saksofonista Bru Mur, a često je kao zamena za svog profesora Guaraldija pratio pevače Irene Kral i Mela Tormea - navode organizatori festivala.

Tokom šezdesetih vodio je bend džez kluba u Minhenu u kome su gostovali mnogi veliki muzičari, a po povratku u SAD osim puno rada u studiju vodio je bendove u klubovima u San Francisku i Njujorku. Devedesetih godina bio je umetnički direktor džez festival West Coast i Napa Valley.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: