Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:39, 1. 1. 2015.

| Kultura

Na romskom groblju veseli čak i na spomenicima

Autor:Jelena StojkovićIzvor:Večernje novosti
Večno razigrani. Jedna od nadgrobnih ploča
Večno razigrani

Romsko groblje u Vranjskoj banji, iako prilično zaraslo u korov, sa neobičnim slikama pokojnika na spomen-pločama i propratnim tekstovima na spomenicima, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Likovi preminulih veselo se osmehuju prolaznicima sa spomenika. Među pokojnicima ima trubača, klavijaturista, harmonikaša i pevača....

Banjčani kažu da je ovde reč o delu romskog folklora i tradicije, a sami Romi objašnjavaju da je takav čin pokušaj da se sačuva uspomena na pokojnike u momentima kada su bili najveseliji i najlepši.

Slavomir Kostić, žitelj Banje, smatra da su Romi uprkos emancipaciji ostali duboko verni tradiciji i ne odriču se svojih običaja i navika.

Mislim da su hteli da pokojnici budu predstavljeni u trenucima njihovog najvećeg uspeha ili sreće - smatra Kostić.

Večno sećanje na umetnika Večno sećanje na umetnikaSličnog je mišljenja i Mirjana Ibraimović, Romkinja iz ovog mesta.

Porodice muzičara, pevača, trubača i veseljaka želele su da tako predstave svoje pretke. Kad neko umre mlad, red je da se predstavi lepota koja mora da se sačuva od zaborava.

Altena Asanović iz Kancelarije za romska pitanja gradske uprave u Vranju kaže da to nije običaj koji se vezuje za Rome i da je groblje u Banji specifično po tome.

Koliko znam, uglavnom muzičari, po želji porodice, imaju takva obeležja. To je za njih tipično kao neki vid raspoznavanja. Mislim da i u Vranju ima poneki takav spomenik - kaže Asanovićeva.

Na jednom spomeniku uklesana je fotografija lepe mlade žene, a umesto klasičnih obeležja, stihovi pesme Dragana Stojnića "Bila je tako lepa, još uvek se sećamo nje. Bila je tako lepa kao tog jutra dan, više se nismo sreli, jer nju je odneo san".

Večno sećanje na umetnika Međutim, ima i tekstova koji "podrobno" objašnjavaju kako je smrt nastupila.

"Smrt je nasledila usled aperisanja, od krajnike zbog oštećenja...." piše na jednom od spomenika.

Na ovom nevelikom groblju sahranjeni su Romi iz Banje i okolnih naselja. Bili su muzičari i od toga zarađivali novac, ali čini se da je siromaštvo uzelo maha među njihovim naslednicima.

Groblje je zaraslo u korov. Potomci otišli trbuhom za kruhom, pa retko posećuju večnu kuću svojih predaka. Romi koji žive nedaleko od groblja jedva sastavljaju kraj s krajem.

Nemamo, sestro, ni za žive, a kamoli za mrtve - odgovara na pitanje zašto je groblje ovako napušteno, jedna starija Romkinja koju smo zatekli u blizini groblja.

Predsednica Opštine Vranjska Banja Slavica Sotirović kaže da opština već duže muči muku sa nedostatkom grobnih mesta i da ovo groblje ne može da se proširi jer je u banjskoj zoni.

Ovo je problem koji muči i pravoslavno i romsko groblje, pa je Opštinsko veće donelo odluku da preduzeće Uprava Banje obavi eksproprijaciju zemljišta i taj postupak je u toku - kaže Sotirovićeva.

Prema njenim rečima, komunalne službe ga redovno održavaju, ali je očigledna i nemarnost samih porodica.


Koštana

Za Koštanin grob ne znaju

U društvu banjskih muzičara, koji su uveseljavali narod širom okruga, po svedočenju ovdašnjih ljudi počiva i čuvena "Koštana".

Nažalost, ne zna se gde joj je grob.

Oni stariji tvrde da je sahranjena u gornjem delu groblja, ali da nema nikakvih obeležja.

I njena kuća u Banji, koja se nalazi nedaleko od groblja, je napuštena. Njeni potomci žive u drugim gradovima ili inostranstvu i godinama unazad ne svraćaju u ove krajeve.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Risti

    13:53 // 2. 1. 2015.

    Svojevremeno je Aleksandar Davinic pisao o toj pojavi ali su ga ondasnji politicari i dusebriznici kritikovali. Sad je ta pojava uzela maha u mnogim mestima juga Srbije.

  • Kalča

    00:20 // 2. 1. 2015.

    Romi su najdobronamerniji i najpitomiji narod na svetu. Romi nikoga ne mrze, prijatelji su sa svima koji žele da im budu prijatelji.

  • andrejaB

    23:09 // 1. 1. 2015.

    Prava novogodisnja prica...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: