Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:14, 28. 4. 2020.

| Kultura

Na sajtu Leskovačkog kulturnog centra ove nedelje koncert, tribina i film

Autor:B. S.Izvor:Južne vesti
lkc
Sav sadržaj emituje se na sajtu Leskovačkkog kulturnog centra, foto: B. Antić

Iako su ustanove kulture nakon mesec dana otvorile vrata za posetioce, Leskovački kulturni centar će i dalje deo sadržaja objavljivati onlajn. Ove nedelje na programu su retrospektiva Festivala amaterske filmske režije - FAPOR, kratki filmovi Stefana Arsenijevića, tribina sa Lazarom Ristovskim i koncert ruskih muzičara Ane Rakite i Antona Davidjanca.

Epidemija virusa korona zatvorila je ustanove kulture, a nakon popuštanja mera za suzbijanje virusa, one su opet otvorene za posetioce. Ipak, deo programa Leskovački kulturni centar i dalje će objavljivati na sajtu.

Ove nedelje, kako kažu u ovoj ustanovi, publika će u utorak, 28. aprila od 21 sat moći da pogleda retrospektivu 6. i 7. Festivala amaterske filmske režije - FAPOR, dok su dan kasnije na programu kratki filmovi Stefana Arsenijevića.

Publika će moći da pogleda kratki igrani film (A)torzija - priču o životu Sarajevskog hora u doba ratne opsade Sarajeva i igrani film Jednog popodneva, iznenada - priču o deliću života sredovečne stjuardese, koja sada radi kao kondukter u tramvaju - kažu u Leskovačkom kulturnom centru.

U četvrtak, 30. aprila od 21 sat na programu je koncert violinistkinje Ane Rakite i basiste Antona Davidjanca, koji su u Leskovcu nastupili 2018. godine u okviru Festivala Strings.

Ovonedeljni program zatvoriće tribina sa glumcem i rediteljem Lazarem Ristovskim, koja je na programu u subotu, 2. maja od 21 sat.

Sav sadržaj emituje se na sajtu Leskovačkog kulturnog centra.

Program od 28. aprila do 2. maja

Utorak, 28. april

21:00 - Retrospektiva 6. i 7. Festivala amaterske pozorišne režije - FAPOR

Sreda, 29. april

21:00 - Selekcija kratkih filmova Stefana Arsenijevića

Film (A)torzija - Tokom ratne opsade Sarajeva, jedina veza sa ostatkom sveta bio je tajni tunel. Sarajevski hor sprema se da kroz tunel krene na evropsku turneju kada neočekivani susret sa jednom kravom dovede u pitanje sve. Film (A)torzija, snimljen po scenariju Abdulaha Sidrana, nominovan je za Oskara (2004) u kategoriji kratki igrani film. Ovaj film je 2003. godine dobio “Zlatnog medveda” na Berlinskom filmskom festivalu, kao i nagradu Evropske filmske akademije.

Film Jednog popodneva, iznenada - duhovita i uvrnuta priča koja prikazuje jedan dan u životu Vere, razvedene sredovečne stjuardese, koja sada radi kao kondukter u tramvaju. Film prati dan u kojem sve kreće naopako. Ovaj kratki film snimljen po scenariju Stefana Arsenijevića i Bojana Vuletića, deo je međunarodnog omnibusa "Izgubljeno - nađeno" koji je režiralo šest istočnoevropskih reditelja, svako sa svojom pričom o generacijama. Film je otvorio program "Međunarodni forum novog filma" na Berlinskom festivalu 2005.

Stefan Arsenijević je rođen u Beogradu 1977. godine. Završio je filmsku i tv režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu gde sada predaje kao vanredni profesor. Za svoje kratke filmove osvojio je preko 30 međunarodnih nagrada. Njegov prvi dugometražni film Ljubav i drugi zločini premijerno je prikazan na Berlinskom festivalu i osvojio je više međunarodnih i domaćih priznanja.

Četvrtak, 30. april

21:00 - Strings festival 2018.

Koncert: Ana Rakita, violina i Anton Davidjanc, bas - Rusija

Transparentan, lucidan, kristalno jasan zvuk violine - i konačan, dubok bas. Apsorbujuća nežnost i energija. Dvostruka virtuoznost. Duet fenomenalnih ruskih muzičara; talentovana violinistkinja Ana Rakita i svetski poznati basista Anton Davidijanc - nešto su apsolutno jedinstveno - ne samo za naciju, već i za sve na globalnom nivou.

Muzičari visokog međunarodnog nivoa, Ana i Anton preplavljuju svojim stepenom veštine, a istovremeno pokazuju sjajan osećaj partnerstva. Njihova muzika je razumljiva za bilo koju vrstu slušaoca, osobama bilo koje dobi i opsega preferencije. Nju vole ljubitelji klasičnog džeza, fuzione muzike ali i oni koji nemaju pojma o žanrovima i stilovima. Ova muzika je za svakoga. Udara vas žestoko, uvlači vas u toplu hladnoću i sigurno će ostaviti otisak u vašem sećanju kao dragoceni pečat koji dugo ostaje.

Subota, 2. maj

21:00 - Tribina U krupnom planu, gost - Lazar Ristovski

Lazar Ristovski, glumac, reditelj, producent i pisac, gostovao je na tribini U krupnom planu 3. marta 2017. godine. Jedan od najpopularnijih domaćih glumaca, nadahnuto je govorio o sveukupnom stvaralaštvu, značajnim ljudima i događajima koji su uticali na njegovu karijeru, koja beleži više od 4000 predstava, preko sto filmova i televizijskih serija, gotovo sve glumačke nagrade koje se mogu dobiti na ovim prostorima i neke evropske. Dobitnik nagrade "Živojin Žika Pavlović" za afirmaciju filmske umetnosti u svetu i drugih nagrada na LIFFE-u.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dzamutka

    16:58 // 28. 4. 2020.

    L. K. C. ,ahaha,ha,ha ! Koje ima Leskoccani ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: