Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:12, 11. 8. 2023.

| Kultura

Nagrada Fonseku, vatromet, "Dubioza kolektiv" i after na "Midnajtu" prve večeri "Nišvila"

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Nišvil prvo veče (15)
Prvo veče "Nišvila" proteklo uz zvuke kubanske muzike i "Dubioze kolektiva"; foto: Jelena Mišić

Nagrada “Šaban Bajramović”, koja se tradicionalno dodeljuje prve večeri Nišvil džez festivala, pripala je Kubancu Robertu Fonseku, što je publika pozdravila aplauzom. Najveće interesovanje posetilaca niškog džez festivala pripalo je Dubiozi kolektiv, a pored njih nastupio su i dobitnik nagrade Nišvila za životno delo Dragomir Milenković, italijanski džezeri i srpsko-bugarski orkestar. Posetioci kažu da je prethodnih godina bio bolji program, ali da dolaze zbog duha koji grad poseduje tokom festivala.

Nišvil prvo veče (12) Tvrđava puna; foto: Jelena Mišić Publika je počela da popunjava nišku Tvrđavu već oko 19 sati, kada su krenuli prvi nastupi na besplatnim binama. Koncertom srpsko-bugarskog orkestra Spich project od 19:30 zvanično je počeo 29. Nišvil džez festival, a posle 20 sati na scenu je izašao ovogodišnji dobitnik Nišvil nagrade za životno delo Dragomir Milenković, koji je nastupio sa svojim bendom Hazari. Tokom njegovog nastupa mesta u Tvrđavi počela su da se popunjavaju. Nišvil prvo veče (13) Nastup dobitnika nagrade za životno delo "Nišvila"; foto: Jelena Mišić

Nišvil prvo veče (14) Italijanski džezeri; foto: Jelena Mišić Plato niške Tvrđave skoro je bio pun kada je usledio nastup italijanskih džezera Mauro Sigura kvarteta i Luke Akuina, dok je sledeći nastup bio rezervisan za kubanskog džez pijanistu Roberta Fonseka, za vreme čijeg preformansa je festivalski prostor bio skroz pun.

Nišvil prvo veče (11) Kubanac Roberto Fonseko dobitnik nagrade "Šaban Bajramović"; foto: Jelena Mišić Tokom koncerta Roberta Fonseka, direktor Džez muzeja Nju Orleansa Greg Lambosi pri kraju nastupa dodelio mu je nagradu “Šaban Bajramović” za doprinos džez muzici. Ceremonija je upriličena vatrometom.

Roberto dolazi iz muzičke porodice i uspeo je da usavrši džez, pomalo ga i usavrši ga integracijom različitih ritmova. Svoju muziku preneo je na čitav svet sarađivajući sa velikim imenima poput Buena Vista Club-om. Džez je improvizacija i inovacija, a Robertov duh je upravo to. Drago mi je da mogu da mu prezentujem ovu nagradu - rekao je Lambosi.

Nišvil prvo veče (6) Hedlajrneri prve večeri "Dubioza kolektiv"; foto: Jelena Mišić Posetioci Nišvila kažu da iako je prethodnih godina bio bolji program i dalje dolaze na festival zbog duha koji Nišvil ima, a većina je prve večeri došla zbog Dubioze kolektiva, koji su nastupili nakon ceremonije i vatrometa kojim je upriličena dodela nagrade kubanskom pijanisti.

Svakako Dubioza kolektiv je nešto što nisam želeo da propustim, ali ipak oni nisu nešto što predstavlja džez. Duži niz godina proveo sam ovde kao volonter, poslednjih godina isključivo kao posetilac, ali čar festivala je što ovde možemo primetiti, nama nepoznate muzičare, koji svojim kvalitetom mogu zainteresovati publiku da nastave da ih slušaju - rekao je Nišlija Mihailo.

Nišvil prvo veče (1) foto: Jelena Mišić Još jedan, nekadašnji volonter Nišvila, ističe da je od 2011. godine na Nišvilu, a da nakon 8 godina na festival dolazi kao posetilac.

Tužno je što je iz godine u godinu program Nišvila slabiju, ali duh festivala i dalje postoji, zbog kojeg mu se iznova vraćamo - kaže Mladen.

Nišvil prvo veče (2) foto: Jelena Mišić Najveće interesovanje bilo je tokom koncerta bosanskohercegovačkog benda Dubioze kolektiv, koji su razmrdali publiku i čak rasprostrali transparent sa QR kodom preko koga mogu glasati da se bend pošalje na Evroviziju, što je bila uvetira za istoimenu pesmu.

Vraćam se Nišvilu zato što svake godine mogu barem jedan bend da prepoznam i krenem da slušam. Niš je najlepši za vreme festivala i nije mi bitno ko će nastupiti jer uvek ima barem jedan bend koji ću nastaviti da slušam i posle festivala. Konkretno prvo veče je definitvno prošlo u znaku Dubioza kolektiva - rekla je Marija iz Niša.

Nišvil prvo veče "Affter" na "Midnajt"; foto: Jelena Mišić Nakon poslednjeg nastupa izraelske grupe Pulkes, publika se preselila na Midnight binu koja je počela u ponoć i trajala do 5 sati ujutru.

Podsetimo, Nišvil džez festival počeo je u četvrtak, 10. avgusta i trajaće do nedelje, 13. avgusta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nišvil 2019.

    13:00 // 11. 8. 2023.

    Bilo bi lepo ako neko od posetilaca može ovde u komentarima da napiše impresije o prvoj večeri festivala. Nisam bio nekoliko godina na Nišvilu pa me interesuje da li i dalje imu tu draž. Hvala unapred

    • Dule Kadirov

      13:34 // 11. 8. 2023.

      Dubioza oduvala bilo prepuno, ostali bili ok. E sad dal šutka priliči džez festivalu kao juče na Dubiozi to je drugo pitanje

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: