Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:22, 10. 6. 2015.

| Kultura

Nagrada Niš art fondacije menja umetničku karijeru

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
damjan kovacevic
Prvih nekoliko dana posle dodele nagrade radovi Damjana sve traženiji; foto: damjankovacevic.com

Nakon što je proglašen za pobednika ovogodišnjeg konkursa Niš art fondacije (NAF), mladog umetnika Damjana Kovačevića već sutradan su kontaktirali kolekcionari, kao i drugi ljubitelji umetnosti, koji žele da kupe njegove radove.

Ovaj 32-godišnji Beograđanin kaže da je interesovanje za njegove slike i crteže poslednjih dana uvećano, te da vidi da mu ovo priznanje donosi napredovanje u karijeri, a očekuje da će “tek da krenu pozivi”.

nagradjenrad Nagrađeni rad "Jagoš"Damjanov rad ocenjen je kao najbolji među više od 1.500 crteža, slika, skulptura i grafika pristiglih na konkurs NAF-a “Mladi 2015”, a za to dobija novčanu nagradu od 10.000 evra. Druga nagrada od 5.000 evra pripala je Ivanu Šuletiću, a treća od 3.000 mladoj umetnici Ivani Milev.

Od oko 500 mladih umetnika da me izaberu kao najboljeg znači mi baš mnogo, kao i činjenica da je o tome ove godine odlučivao i Mrđan Bajić, jedan od ozbiljnih umetnika. Osim toga, nagrada nije mala, čak ovaj konkurs ima jedan od većih nagradnih fondova u Evropi - kaže Damjan Kovačević.

Ovogodišnjem pobedniku ovo je treće učešće na konkursu NAF-a, a veruje da je ovog puta osvojio žiri jer je u međuvremenu napredovao i sazreo kao umetnik, pa su i njegovi radovi kvalitetniji.

Da bi mladi umetnik uspeo najbitnije je da se trudi i da se tome posveti. Ne možete da od cele nedelje posvetite samo jedan dan stvaranju - smatra Damjan.

Kaže da se od bavljenja umetnošću teško živi, da je to konstantna borba, ali da ipak treba biti uporan.

Eto, ja trenutno nemam svoj atelje, a u nekom trenutku sam radio u ateljeu koji ima 5 kvadrata. Međutim, pre oko 5 godina počeo sam ozbiljno da radim, a pre 2 sam počeo da prodajem svoje radove. Sada su moji radovi u oko 10 kolekcija, a jedan je i u Muzeju savremene umetnosti Beograda - kaže pobednik ovogodišnjeg konkursa.

Svoje radove karakteriše kao miks vizantije, renesansne gotike i “neku novu vrstu figuracije”.

Autentična crtačka fikcionalnost i sposobnost virtuoznog kreiranja vitalnih formi i evokativnih prostora koji u sadejstvu dosežu epsku ali personalnu izražajnost - opisuje žiri konkursa pobednički rad koji nosi naziv “Jagoš”.

Laureati-nisart2 Troje laureata ovogodišnjeg konkursa; foto: D. M. CarŽiri za ovogodišnji konkurs činili su Neda Arnerić, Mrđan Bajić i Kristina Ristić, a odabrani radovi 58 autora predstavljeni su na izložbi koja će u niškoj Galeriji “Srbija” biti otvorena do 13. juna.

Potom se izložba od 18. juna seli u beogradsku Galeriju “Kuću legata”.

Pristiglo je veoma mnogo kvalitetnih radova bogate mlade vizuelne scene Srbije, kao što su se svi koji u ovom poduhvatu učestvuju i nadali. Radovi daju uvid u raznolikost interesovanja i bilo je teško napraviti izbor, pa se žiri zato vodio željom da prepozna kvalitet u polju istraživanja autora, a ne da forsira ili isključuje pojedine tipove vizuelnih poetika - rekao je Mrđan Bajić.

Niš art fondaciju osnovao je pre devet godina njujorški slikar Radovan Lale Đurić, poreklom iz Niša, a iste godine je pokrenut i nacionalni konkurs “Mladost” na koji mogu da se prijave umetnici starosti od 18 do 35 godina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: