Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:14, 5. 2. 2020.

| Kultura

Nagrada "Nišvila" za životno delo Milošu Krstiću

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
misa krstic
Uređivao džez emisije "Stereorame" Radio Beograda i "Koncerta" Studija B; foto: privatna arhiva

Proslavljeni džez pijanista, kompozitor, aranžer, pedagog, džez promoter, istoričar i esejista Miloš Miša Krstić, dobitnik je nagrade za životno delo koju Nišvil džez festival tradicionalno dodeljuje najistaknitijim srpskim muzičarima. Njemu će nagrada biti uručena tokom ovogodišnjeg Nišvila, u sredu 12. avgusta.

Kako navode iz tima Nišvila, Krstić je jedan od retkih džezera koji nikada nisu pravili bilo kakve muzičke kompromise, prvi je muzičar sa ovih prostora koji je magistrirao džez, i to u Ilinoisu gde je jedno vreme i radio kao asistent za kombo sastave i istoriju džeza.

Osim za sving i posebno bi bap, Miša Krstić je i jedan od najvećih evropskih autoriteta za afro-kuban stil u džezu. Tokom posete Kubi 1990. godine iskoristio je da “na izvoru” – u Centro De Investigacion Y desarallo da la Musica Cubana u Havani - proveri mnoge muzikološke informacije o stilovima njihove muzike o kojima nije bilo informacija u knjigama - objašnjavaju iz Nišvila.

Često je pod svojim imenom vodio trio i radio sa svim aktivnim jugoslovenskim džezistima. Bio je član dve sigurno najznačajnije džez formacije u Srbiji: Big Benda RTB i Seksteta “Marković – Gut”, ali i član Zagrebačkog džez kvinteta. Svirao je sa brojnim džez velikanima iz sveta i nastupao na mnogim velikim festivalima.

Krstić je napisao i Gudački klvartet u tri stava, a iza njega je i veliki broj kompozicija za male džez sastave kao i kompozicija i aranžmana za veliki džez orkestar.

Napisao je je knjigu "Vek Džeza – od Sent Luisa do Beograda", biografiju Čarlija Parkera "Top Bird", “Muziku severno amerličkih crnaca”, a mnogi džezeri za domaće scene istaći će i značaj Krstićevog "Jazz praktikuma" (1986), koji je u to vreme mladim muzičarima koji su ulazili u džez - praktično bila prva prilika da dođu do partitura džez standarada i steknu uvid u korsine i znalački interpretirane teoretske postavke džeza - kažu iz Nišvila.

Krstić je uređivao džez emisije "Stereorame" Radio Beograda i "Koncerta" Studija B, a autor je TV serijala "Spomenici džez tradicije".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: