Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:53, 10. 12. 2021.

| Kultura

Nagrada "Pegaz" za roman godine niškom piscu Milanu Grozdanoviću

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Milan Grozdanović
Roman prvenac izašao pre oko devet meseci; foto: Milan Grozdanović

Roman prvenac Milana Grozdanovića Izgubljeni životi Književna omladina Srbije proglasila za roman godine i ovom mladom niškom piscu dodelila nagradu "Pegaz".

Kako navode iz Književne omladine, nagrada je pripala Nišliji jer je priredio 600 strana prepunih napetosti i iznenađenja za ljubitelje kriminalističko-psihološkog trilera.

Fantastično obrađena tema o pravoj, velikoj ljubavi, o ličnoj slobodi i o večnim zahtevima porodice i društva. Koliko puta nas je samo, čitajući ovu divnu knjigu, Milan zamislio spojivši naizgled nespojive stvari. Pročitamo dijaloge, a onda zatvorimo knjigu. I sve nam je pred očima. Tako jasno, sa precizno izgovorenim rečima junaka. Nema okolišanja, nema gubljenja vremena, nema suvišnih reči - obrazlažu iz Književne omladine Srbije.

Nagrada je tradicionalno, 13. put, uručena na proslavi 50 godina izdavačke kuće Književne omladine Srbije, koja je održana u Ruskom domu u Beogradu. Grozdanović ističe da nije očekivao nagradu, ali ne zato što je sumnjao u kvalitet svog ostvarenja već zbog jake konkurencije.

Konkurisali su svi romani objavljeni u tekućoj godini. Dosta njih sam pročitao jer sam se viđao sa autorima na zajedničkim promocijama i tu smo razmenjivali dela. Tu ima veoma kvalitetnih književnih dela, pa nisam očekivao prvo mesto, iako sam znao da je roman dobar i iako sam dobio dobre kritike i pohvale - kaže Grozdanović.

Dodaje da mu je ovo podstrek za dalji rad i da trenutno priprema sledeći roman.

Kad dobijete nagradu za prvi roman to je malo specifično. Trenutno radim na drugom romanu, još ne mogu da kažem kada će izaći. Ova nagrada će me podstaći, ali veliki je i pritisak. Ljudi dosta očekuju od vas kad ste nagrađeni, ali nadam se da ću opravdati očekivanja - objašnjava pisac.

Delo Izgubljeni životi izašlo je pre oko devet meseci, a autor ga opisuje kao ljubavni krimi-triler čija se radnja odvija na prostoru zemalja bivše Jugoslavije.

Kako je ranije naveo, u delo je uneo i neke istinite detalje o davnoj ljubavnoj priči koja se odražava i na sadašnjost i izaziva niz ubistava.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Crni sin

    12:03 // 11. 12. 2021.

    Bravo maestro!

  • Dušan Silni

    10:00 // 11. 12. 2021.

    Idemo Niiiiiiiiiš!!! Bravo legendo!!!

  • mA-rA

    09:53 // 11. 12. 2021.

    Bravo za našeg Nišliju! Inače, super knjiga, čitala sam letos na moru.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: