Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:19, 9. 9. 2016.

| Kultura

Nagrada "Ramonda Serbica" Dragoslavu Mihailoviću

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Dragoslav-Mihailovic-FB.jpg
Roman "Kad su cvetale tikve" je 1968. godone izazvao značajnu reakciju socijalističkog režima; foto: FB profil Dragoslav Mihailović

Žiri Književne kolonije Sićevo odlučio je da nagradu Ramonda Serbica, koja se dodeljuje za celokupno književno delo pisca i njegov doprinos književnosti i kulturi, ove godine dodeli književniku Dragoslavu Mihailoviću.

Kao posebnu čar pisca čuvenih dela "Kad su cvetale tikve" i "Petrijin venac", koji je još kao 20-godišnjak hapšen i vođen na Goli otok, žiri sićevačke kolonije vidi njegovu "srođenost sa prirodom".

Živi kao i likovi, motivi prirode umeju da izrastu u simbole. Neusiljeno, neosetno, kao cvet tikve. Od naizgled uzgrednog detalja, do naslova, od naslova "Kad su cvetale tikve" do idioma u svesti generacija čitalaca - piše u saopštenju žirija.

Njegova predsednica Zlata Kocić i članovi Jasmina Ahmetagić i Velimir Kostov još navode:

Da li je po sredi asocijacija na vreme gubljenja nevinosti, ili umiranja, ili uopšte, posla s nečistom silom, da li se pak ujedno priziva i tuk na utuk, simbolika plodnosti, vezana za cvet tikve kod mnogih naroda – tek, možemo li ne sagledati novu vezu i novu simboliku u ovom lepom času kad, u čast Dragoslavu Mihailoviću i svim njegovim književnim čedima, cveta da ne precveta srpski feniks latinskog naziva Ramonda Serbika.

Književna kolonija Sićevo Književna kolonija Sićevo počinje 13. septembra; foto: NKCMihailović će ovu nagradu primiti nakon što je već dobio Oktobarsku 1967, Andrićevu 1976, "Zlatnu arenu" za scenario u Puli 1978, NIN-ovu nagradu 1984, Nagradu Narodne biblioteke Srbije 1985, Nagradu "Bora Stanković" 1994, Nagradu Vukove zadužbine 1994. i Kočićevu nagradu 2011. godine.

Rođen je u Ćupriji 1930. godine, a studirao je na Grupi za jugoslovensku književnosti i srpskohrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Nagradu Ramonda Serbica, koja nosi naziv po cvetu koji je Josif Pančić otkrio u blizini Niša, Mihailović će dobiti tokom Književne kolonije. Ona se u Sićevu od 13. septembra održava 26. put.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: