Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:33, 19. 7. 2018.

| Kultura

Nagrada “Ramonda serbica” Zvonku Karanoviću

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
karanovic
Rad Zvonka Karanovića referiše na nasleđe literature bit generacije, filma i pop kulture; foto: Zoran Ras

Niški pesnik i romansijer Zvonko Karanović dobitnik je ovogodišnjeg priznanja “Ramonda serbica” koje se dodeljuje za celokupno književno delo i doprinos književnosti i kulturi, saopštio je žiri.

Odluku da nagrada pripadne Karanoviću jednoglasno je pre tri dana u Nišu doneo žiri u sastavu Jelena Mladenović, Zoran Pešić Sigma i prošlogodišnji laureat Vladimir Kopicl, a priznanje će biti uručeno na Književnoj koloniji “Sićevo” koja se održava u septembru.

Kako se navodi u obrazloženju žirija, presudni razlozi za to da se nagrada dodeli Karanoviću “svakako nisu to što se ovaj izražajno samosvojan, a ujedno krajnje ikoničan predstavnik svoje generacije, bliži pragu napadne životne zrelosti kad je stvaralačku već uveliko ostvario, kao ni to što on stabilnosti knjižarskih polica Srbije preti sa umalo pola metra poezije i romana objavljenih od 1990. godine naovamo”.

Nisu presudni ni prevodi njegovih knjiga kod stranih izdavača od imena i znanja niti uticaj koji je decenijama nenametljivo vršio ukrštajući svoje virtuelno pero s podsticajima drugih stvaralačkih medija i idioma - od rokenrola, žanrovskog i umetničkog filma, mode, stripa do mnogo toga analogno ili digitalno nadolazećeg - na kreativno efikasan način - objašnjavaju članovi žirija.

Nije presudno da niški pisac bude nagrađen ni to što se, stoji u obrazloženju žirija, oprobao u novim žanrovima i tražio svoju novu inovirano formu pesme, govora i naracije.

Sve pomenuto ipak je dovoljan, ako već ne i odlučujući razlog da se Zvonko Karanović izdvoji na ovogodišnjoj mapi potrage za kandidatom podesnim da ponese tako lepo i zahtevno priznanje kakva je jedinstvena Ramonda. A presudnim se ponajpre čini ono što se u Karanovićevom književnom pismu i stilu snažno oglašava, mada ga je podjednako teško jasno detektovati i jasno opisati - navodi se u obrazloženju.

Ističu da je to “ono” zapravo nešto čemu svi, i pisci i čitaoci, težimo, dok “retkima, poput Zvonka Karanovića, i uspeva”.

Moćan broj poetski nagoveštene događajnosti svega još uvek neotkrivenog, a tako prisutnog u nama i u svetu. Nemi, ali rasprskavajući odjek mišljenja i govora u repetitivno naslojavanim jezičkim slikama i šumovima. Umeće da se bude stalno nov i tako izazovno svoj, a da u tom nastojanju nema ničega samo literarnog - kažu članovi žirija.

Zvonko Karanović je rođen 1959. u Nišu. Piše poeziju i prozu. Dobitnik je nekoliko srpskih nagrada za poeziju, poput “Kočićevog pera”, nagrada “Biljana Jovanović” i “Dušan Vasiljev”, kao i nekoliko međunarodnih književnih stipendija.

Objavio je do sada deset zbirki poezije, tri romana i osam knjiga u inostranstvu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Razlika

    22:54 // 20. 9. 2018.

    Mislim da treba da naučimo razliku između "niškog pesnika" i "pesnika iz Niš"/"pesnika poreklom iz Niša".
    Na stranu kvalitet pesnika Zvonka Karanovića, ipak on živi i radi u Beogradu, a ne u Nišu i samim tim on ne može biti "niški".
    Dejan Stojiljković, Zoran Pešić, Željko Mitić i ostali mogu da imaju to "niški" kao atribut. Karanović ne, kao ni Miljković jer je više Sremac "niški" od njih dvojice.

  • DOSTOJAN

    07:19 // 20. 7. 2018.

    Zvonko je zaista dostojan ovakve nagrade jer je vrstan pesnik.Ovde se malo zna i da je izuzetno popularan u inostranstvu, naročito u Hrvatskoj.Ma kompletan šmeker, nema šta!

  • Marjana Stefanović

    20:23 // 19. 7. 2018.

    Bravo kolega. Sve čestitke!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: