Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:40, 12. 8. 2019.

| Kultura

Nagrada "Ramonda serbika" Vladanu Matijeviću

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
vladan matijevic
Matijević već "pobrao" velike književne nagrade; foto: www.vladanmatijevic.rs

Piscu iz Čačka Vladanu Matijeviću, dobitniku brojnih književnih nagrada, ove godine Književna kolonija Sićevo dodeliće nagradu "Ramonda Serbika“ za celokupan doprinos srpskoj književnosti.

Matijević iza sebe ima brojna priznanja - od "Andrićeve nagrade", preko nagrada “Meša Selimović“, "Borisav Stanković“ i "Isidora Sekulić“, do "Kočićevog pera" i priznanja "Stevan Sremac“ i "Danko Popović“.

Žiri u obrazloženju navodi da je "polifonijski dijalog o dosadašnjim laureatima i piscima čije celokupno delo predstavlja izuzetan doprinos srpskoj književnosti, a još nisu ovenčani "Ramondom Serbikom“, doveo je do imena pisca čije je delo neosporno veliko – Vladana Matijevića".

Nagrada „Ramonda Serbika“ samo je „besmrtni cvet u kruni“ priznanja za književno delo neprolazne vrednosti, a o ličnosti i stvaralačkom „vjeruju“ Vladana Matijevića najbolje svedoči njegova autorefleksija: "Umetničko stvaranje, pisanje posebno, nije sportsko takmičenje koje čoveka obavezuje na sve bolje rezultate. Da bi se od njega živelo mora se misliti na tiraže i objavljivati bar jednom godišnje. Ja to ne mogu. Živeo sam za pisanje, ali ne i od njega, i ne vidim kako bi se to moglo promeniti?! To je moja sudbina.“ - stoji u obrazloženju.

Članovi žirija - Zvonko Karanović, Radoslav Stojanović i Velibor Petković ističu da je srećna sudbina srpske književnosti što ima pisce poput Vladana Matijevića.

Matijević je za knjigu priča Prilično mrtvi dobitnik je "Andrićeve nagrade“ za 2000. godinu, a za naredno delo - roman Pisac izdaleka nagrađen je "Ninovom nagradom kritike“ za 2003. godinu. Ista knjiga zaslužila je još dve nagrade: „Zlatni hit liber“ i "Zlatni bestseler“ 2004. godine.

Roman Vrlo malo svetlosti delo je za koje je pobrao najviše nagrade - “Meša Selimović“, "Borisav Stanković“ i "Isidora Sekulić“. Priče objavljene pod naslovom Pristaništa donele su mu dve značajne nagrade - Stevan Sremac“ i "Danko Popović“.

Nagrada "Ramonda serbika", koja se dodeljuje od 1995. godine, Matijeviću će biti uručena 20. septembra, odnosno dok se održava Književna kolonija Sićevo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Diogen

    20:39 // 12. 8. 2019.

    Trajko i Mara su baš neki dobri poznavaoci književnosti.

  • Trajko

    19:24 // 12. 8. 2019.

    Stvarno smešno. Niške književne nagrade su bruka i sramota za grad.

  • Mara

    14:32 // 12. 8. 2019.

    Smešno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: