Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:05, 12. 3. 2018.

| Kultura

Nagrada umetnici iz Leskovca na bijenalu u Mađarskoj

Autor:B. A.Izvor:Južne vesti
izlozba
Pored Leskovčanke učestvovali i umetnici iz Hrvatske, Mađarske, Belgije i Nemačke, foto: J. S.

Na Međunarodnom bijenalu minijatura “VoVa MiniArt”, koje se već 9 godina održava u gradiću na jezeru Balton u Mađarskoj, mlada akademska slikarka iz Leskovca Jovana Shelmerdine, osvojila je nagradu za svoju kolaž-minijaturu.

Jovana je na ovom bijenalu učestvovala tri puta, a ovo joj je 16. nagrada u karijeri. Dodaje i da je dva puta bila učesnik bijenala crteža Osten u Skoplju, na kome su izlagali i Vladimir Veličković i Marina Abramović. kolaz Nagrađeni kolaž, foto: J. S.

Učešće na izložbama podjednako je važno kao i nagrade koje dobijete u toku svoje karijere. Spomenula bih učešće na izložbi “Godina Kortasar” na Institutu Servantes u Beogradu, zatim na Međunarodnom bijenalu grafika “Iosif Iser” u Rumuniji, ali i učešće na 48. Majskoj izložbi Udruženja ULUPUDS - priča ova Leskovčanka.

Na bijenalu je, pored mlade Leskovčanke, bilo i učesnika iz Hrvatske, Belgije, Nemačke, Mađarske, Maroka, Brazila i Saudijske Arabije.

Do sada je, dodaje, samostalno izlagala 3 puta, a sa ponosom napominje da su predgovore za kataloge sa samostalnih izložbi 2015. i 2016. godine pisali Nikola Kusovac i Sreto Bošnjak, koji su, između ostalog, napisali da je jedan od stvaralaca koji opstaje i odgovara na izazove sopstvenog podneblja i tradicije. jovana shelmerdine Umetnica učestvovala na preko 150 grupnih izložbi i projekata, foto: J. S.

Ona je ličnost koja je spremna da poštuje nasleđene rezultate zarad stvaranja novih svojoj prirodi i svom vremenu primernih vrednosti. Jer, ona svojim uzorima pristupa kako to i priliči, skromno i ponizno, ali ne zbog njih i njihove dokazane veličine nego zbog traganja za sopstvenom stvaralačkom i umetničkom istinom - piše Kusovac.

Jovana Shelmerdine diplomirala je na odseku za slikarstvo Fakulteta umetnosti u Nišu, u klasi profesora Zorana D. Kostića. Do sada je učestvovala na preko 150 grupnih izložbi i umetničkih projekata, kako u zemlji, tako i širom sveta.

Pored slikarstva, bavi se i grafikom, za šta je, između ostalog, 2007. godine dobila prvu nagradu na Internacionalnoj izložbi Univerzitetskog centra u Novom Pazaru, kao i 2013. godine na Međunarodnoj izložbi “Žene slikari” u Majdanpeku, na kojoj je takođe bila prvonagrađena.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: