Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:05, 31. 10. 2018.

| Kultura

Nagrade Oktobarskog likovnog salona umetnicima iz Vlasotinca i Leskovca

Autor:Bojana AntićIzvor:Južne vesti
oktobarski likovni salon 2018
Nagrađeni umetnici, foto: B. Antić

Prvu nagradu Oktobarskog likovnog salona, koji organizuje Leskovački kulturni centar, dobio je Vlasotinčanin Aleksandar Spasić za seriju pejzaža. Drugom nagradom nagrađena je instalacija Ogledalo uspomena i sećanja umetnice Marije Petković iz Leskovca, dok je treću nagradu osvojio Leskovčanin Aleksandar Radičević za sliku Praznik svetlosti.

Žiri u sastavu samostalni umetnici Nina Todorović i Anica Vučetić i istoričar umetnosti Mara Prohaska Marković, pregladali su pristigle radove i jednoglasno odlučili da prvu nagradu od 50.000 dinara dodele Spasiću za pejzaže koji, kako kažu, intenzivnim crtačkim potezima i izraženim senzibilitetom uspostavljaju neposredan, jak emotivni odnos sa posmatračem. oktobarski likovni salon 2018 Spasićevi pejzaži, foto: B. Antić

Umetniku iz Vlasotinca, kako je kazao za Južne vesti, inspiracija za delo bila je priroda i svetlost koja je dominantna na slikama. S obzirom na to da mu je ovo prva nagrada, veoma je značajna jer ga, kako kaže, motiviše da nastavi da se bavi slikarstvom.

Ovo mi je prva nagrada i zaista sam srećan. Ovo mi samo daje podstrek da nastavim da radim ono što volim - kaže Spasić.

Ovaj 26-godišnji umetnik iz Vlasotinca do sada je imao 4 samostalne izložbe, a trenutno priprema još jednu.

oktobarski likovni salon 2018 Instalacija "Ogledalo uspomena i sećanja u ogledalu", foto: B. Antić Drugu nagradu, čija je vrednost 40.000 dinara dobila je umetnica Marija Petković za instalaciju koja nas, prema rečima žirija, uvodi u pitanja ličnog sećanja i kolektivnog pamćenja u sagledavanju suštine ženskog, dok je treću nagradu, u vrednosti od 30.000 dinara, dobio Leskovčanin Aleksandar Radičević.

Na ovogodišnji salon prijavio se 41 umetnik, a žiri je za postavku odabrao dela 34 autora.

Izložbu slika 56. Oktobarskog likovnog salona otvorio je akademski slikar iz Leskovca Dragoljub Stanković, a Leskovačni će dela umetnika moći da pogledaju u galeriji Leskovačkog kulturnog centru do 13. novembra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: