Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:19, 19. 8. 2020.

| Kultura

Nagrađeni najbolji na "Balkanskoj smotri mladih strip autora"

Autor:B. S.Izvor:Južne vesti
smotra nagrade 2020
Nagrađeni najbolji, foto: M. S.

Najbolji strip autori nagrađeni su na 22. Balkanskoj smotri mladih strip autora, koja je u Leskovcu održana od 14. do 16. avgusta, a memorijalnu plaketu "Nikola Mitrović Kokan" dobio je Fran Strukan iz Hrvatske. Nagrade su dodeljene i u kategorijama za najbolje ilustracije i scenarija, a u konkurenciji je bilo preko 2.800 radova učesnika iz 73 zemlje.

Epidemija virusa korona nije odložila tradicionalnu Balkansku smotru, ali je izmenila njen program - umesto predavanja, radionionica i gostovanja, publika je mogla da uživa u izložbama i snimljenom materijalu koji se emitovao u Leskovačkom kulturnom centru.

Pored izložbi, dodeljene su i nagrade, a ocenivao ih je žiri u sastavu strip crtači i ilustratori Lasko Džurovski i Milorad Vicanović Maza i strip scenarista i teoretičar Marko Stojanović.

Memorijalnu plaketu "Nikola Mitrović Kokan" u kategoriji strip crtača dobio je Fran Strukan iz Hrvatske, dok je diplomu za istu kategoriju dobio Luka Cakić iz Crne Gore. Memorijalnu plaketu za ilustraciju dobio je Ismail Inceoglu iz Bugarske, a diplome za radove u ovoj kategorili dobili su Milica Čeliković iz Užica i Filip Cakovski iz Makedonije - kaže Marko Stojanović.

Dodeljena je i memorijalna plaketa za scenario, a nju je za svoj rad zaslužila Kaja Novšak iz Slovenije. Diplomu za istu kategoriju dobile su Korina Hunjak iz Hrvatske i Efi Theodoroulou iz Grčke.

Plaketa u kategoriji strip teorije dodeljena je Nikoli Taskoviću iz Kragujevca, dok je dobio Millidar Švonja iz Beograda.

Diplomu za najboljeg debitanta dobili su, paralelno, Miljana Marković iz Leskovca i Ana Leskovec iz Splita. U sklopu manifestacije dodeljene su i nagrade za najboljeg mladog strip autora "Mlada velika nada", a njene dobitnice su Leskovčanke Katarina Prokopović i Katarina Šterović iz Leskovca. Ovu nagradu dodelio je elektronski časopis za decu "Ako mene pitaš" - kaže Stojanović.

Nagrade izdavača "Darkwood" iz Beograda za najbolji strip dobili su Mustafa Karasu iz Turske i Julia Pozharischenskaja iz Rusije. Nagradu Studentskog informativno-izdavačkog centra iz Niša za najbolji kratki strip dobio je Evgeni Jakovlev iz Rusija.

Ove godine na Balkanskoj smotri mladih strip autora svoje radove prikazalo je 2.839 izlagača iz 73 zemlje sveta što je, prema Stojanovićevim rečima, rekordni broj učesnika.

Podsetimo, Balkansku smotru mladih strip autora od 1998. godine organizuje Leskovačka škola stripa "Nikola Mitrović Kokan".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: