Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:15, 1. 6. 2020.

| Kultura

Nagradu Grada Niša za najbolju dečiju knjigu dele roman o tinejdžerima i šaljiva poema

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
nagrada
Obe knjige ravnopravno dobijaju nagradu, jednoglasno je odlučio žiri

Da se Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade, za najbolju dečju knjigu u 2019. godini, ravnopravno dodeli Sonji Ćirić za roman "Neću da mislim na Prag" i Dejanu Aleksiću za zbirku pesama "Drama u podrumu gospođe Joje", odluka je stručnog žirija.

Na konkurs objavljen decembra 2019. godine pristigla je 41 knjiga, a žiri, koji čine pesnik i ilustrator Peđa Trajković, profesor književnosti i bibliotekar Dragana Pešić Glavašević i prof. dr Valentina Hamović, odlučili su da nagradu podele roman i zbirka priča.

Roman Sonje Ćirić "Neću da mislim na Prag“ je nežna, iskrena, nenametljiva priča za tinejdžere i o tinejdžerima, skladno uklopljena u realni život sa svim problemima koje danas jednu mladu osobu okružuju na putu odrastanja. Spisateljica vešto i krajnje suptilno, kroz jednu ( ali veoma važnu) životnu epizodu glavne junakinje, prikazuje čitavu lepezu ključnih socioloških odnosa ( pa i iskušenja) u odrastanju, i to čini sa majstorskom lakoćom - navodi se u obrazloženju žirija.

Knjigu Dejana Aleksića "Drama u podrumu gospođe Joje" žiri opisuje kao šaljivu poemu "u kojoj u potpunosti dolazi do izražaja autorova zanatska pesnička virtuoznost i beskrajni niz duhovitih dosetki koje proizilaze jedna iz druge".

I ovom knjigom Dejan Aleksić se potvrđuje kao jedan od malobrojnih pravih i značajnih sledbenika Duška Radovića, što, s obzirom na motive uspostavljanja i istorijat ove nagrade, uopšte nije bilo nebitno - piše u obrazloženju.

Sonja Ćirić je novinar i trenutno urednik kulture u nedeljniku Vreme. Objavila je pet romana - "Prilagođavanje je bele boje", "Jedva čekam sutra", "Naša sjajna
igra", "Roman u mojoj glavi" i "Neću da mislim na Prag".

Dejan Aleksić je pesnik i stvaralac književnih dela za decu. Objavio je deset pesničkih, jednu knjigu drama i preko dvadeset knjiga za decu. Dobitnik je gotovo svih značajnijih književnih nagrada za poeziju: "Vasko Popa", "Meša Selimović", Zmajeva nagrada Matice srpske, "Branko Miljković", Nagrada SANU iz Fonda "Branko Ćopić", "Miroslav Antić", "Risto Ratković", Prosvetina nagrada...

Kao autor knjiga za decu zastupljen je u čitankama i obaveznoj lektiri za osnovnu školu.

Nagrada Grada Niša za najbolju dečiju knjigu dodeljuje četvrti put, čine je plaketa i novčani iznos, a tehnički dodelu realizuje Niški kulturni centar.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: