Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:20, 11. 1. 2017.

| Kultura

Najavljeno da ove godine Balkanska ulica postaje pešačka zona

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Zid u Balkanskoj ulici
Kvart u kome bi umetnici slobodno stvarali i nastupali; Foto: M. J.

Učenje o umetnosti kroz primere, oslikavanje murala na zidovima Balkanske ulice i njeno konačno pretvaranje u prostor gde će moći da se izraze kreativci, ideje su niških kulturnih ustanova i civilnog sektora, koje bi, kažu, trebalo da se ostvare u toku godine kada će, najavljuju, ulica biti zatvorena za saobraćaj. 

Više od godinu dana traju pokušaji da se dve ulice u strogom centru grada pretvore u “niški Monmartr”. Balkanska ulica Kreativni dan u Balkanskoj ulici novembra 2015; Foto: Vanja Keser

Ideja je da Balkanska ulica postane pešačka i dobije binu gde će umetnici moći da nastupe bez plaćanja, potpuno slobodno. Skupština Grada je, kaže arhitekta Ivan Redi, odluku već donela - kraj januara je rok kada će projekat biti predat, a nakon toga bi trebalo da budu odobrena sredstva da radovi konačno i krenu.

Priča je krenula od đubreta u Balkanskoj ulici. Posle toga su se desile mnoge divne stvari. Već postoje objekti u kojima se stalno nešto dešava i postoji nada da će se napraviti prostor za kreativno delovanje mladih - kaže arhitekta Redi, čija je organizacija “Za lepši Niš” pokrenula ovu inicijativu.

Zidovi pored “Kupine” iscrtani su 3D modelom, ali plan je da time bude prekrivena čitava ulica. Umetnik Eško Kurtić je zadužen za projekat i, mada je sve još u fazi pripreme, nadaju se da će krenuti ovog proleća. Konferencija u Kupini Udružene snage niških institucija, organizacija i pojedinaca; Foto: M. J.

Murali su bitni jer boja utiče psihološki na ljude, a uz murale i boje deca rastu zdravije i bolje. Ona su okružena bojama u vrtićima i kućama, pa je lepše da i grad vide takvim - kaže Kurtić.

Fakultet umetnosti, Studentski kulturni centar, Kulturni centar Kupina, Mladi ambasadori i Fondacija Za lepši Niš, ugovorili su saradnju koji će imati cilj da pomognu u realizaciji kreativnih ideja svih građana. 


“Opasne veze sa barokom” januara u Kupini

Poster Kupina Foto: KupinaOno što je već spremno je “Luvr u Kupini” - manifestacija koja ima cilj da na neuobičajen način predstavi periode u umetnosti i tako je približi ljudima. Od januara do maja, svakog meseca će biti prikazana dela različitog pravca u niškom bioskopu Kupina.

Publika će januara moći da se upozna sa barokom, a slede “Kupina za Elizu”, “Labudov ples”, “Ruski voz” i “Da li bi tako radio Dali”. Jedan od organizatora, Bratislav Bojić, kaže da je projekat naišao na pozitivne komentare i da ima podršku.

Na ideju smo došli razmišljajući o našim časovima likovnog i muzičkog u školi. Bilo je tu mnogo teorijskih delova, a ono što je falilo je da sve vidimo u praksi. Zato smo organizovali ovu aktivnost koja će trajati pet meseci i za to vreme prikazati isto toliko perioda - rekao je jedan od organizatora, Bratislav Bojić.

Prvaci Sarajevske opere će otvoriti manifestaciju “Opasne veze sa barokom”, 14. januara od 20 sati. Bariton Marko Kalajanović i pijanista Milivoje Veljić predvodiće koncert, a u toku izvođenja biće prikazana najpoznatija umetnička dela i ples iz ovog perioda.

Opasne veze, ekranizaciju francuskog romana Šoderloa de Lakloa, publika će moći da pogleda 18. 1. u Kupini. Sa Mišel Fajfer, Džonom Malkovičem, Umom Turman i Glen Klouz u glavnim ulogama, film oslikava parisko društvo 18. veka, a praćen je notama baroknih kompozitora Baha, Vivaldija, Hendla i Gluka.

Program će zatvoriti koncert studenata i profesora Fakulteta umetnosti sa izložbom slika i naracijom glumaca akademskog pozorišta, 26. Januara.
Cena karte za sve događaje je 990 dinara, dok pojedinačno prvi događaj košta 590, a druga dva po 300 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Persa Vučić

    23:08 // 11. 1. 2017.

    Molim da mi neko od čitalaca objasni gde je ta balkanska ulica, u blizini kojih poznatih i/li važnih ulica se nalazi? Unapred: hvala.

    • Ilko

      19:38 // 12. 1. 2017.

      Balkanska ulica spaja ulicu Generala Milojka Lešjanina sa kejom, nalazi se odmah iza Mekdonaldsa i paralelna je sa Davidovom ulicom u kojoj se nalazi Sinagoga.

  • Sinovac

    18:30 // 11. 1. 2017.

    Samo još da počiste ptičiji izmet sa kolovoza i najure čvorke sa drveća...

  • Petar Bojović

    17:54 // 11. 1. 2017.

    A trafike pored knjižare će da pojačaju frekventnost pešačke populacije , npr kad gradonačelnik hoće da obidje spomenik obešenim rodoljubima ili spomenik Nadežde Petrović ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: