Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:45, 5. 10. 2021.

| Kultura

"Najjužnije plavo" - knjiga o Pirotu i pobedi opozicije na lokalnim izborima 1996. godine

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
knjiga
Drugo, dopunjeno izdanje; foto: Istorijski arhiv

Dešavanja u Pirotu devedesetih godina, pre, tokom i nakon lokalnih izbora 1996. godine, opisani su u knjizi Najjužnije plavo Tomislava Panajotovića, a ona je iz štampe izašla baš uoči 5. oktobra, na godišnjicu pada režima Slobodana Miloševića.

Knjiga je izašla u izdanju Istorijskog arhiva u Pirotu kao drugo, dopunjeno izdanje publikacije "Koalicija zajedno za Pirot - Najjužnije plavo", objavljene 2011. godine.

Kao direktan svedok istorije, a kasnije i akter koji je istu stvarao, Panajotović pred čitaoce donosi esenciju dešavanja dovoljnu za njihovo razumevanje, ali u toj meri ilustrovanu detaljima da je moguće sa površine ondašnje svakodnevice "zaroniti“ unutar uzročno-posledične dubine obrađenih događaja. U pitanju je sazreo rukopis koji je dovoljno "odležao“ da pruži autoru mogućnost da ga oslobodi subjektivnih ocena, ideoloških i drugih primesa kojima ostvarenja tog tipa najčešće obiluju - pišu recenzenti.

Autor, tadašnji lider lokalnog odbora Demokratske stranke, bio je i predsednik Opštine Pirot do 2000. godine, a u 2 mandata je bio i narodni poslanik. U knjizi se nalaze njegova lična iskustva tadašnje lokalne političke situacije u Pirotu.

Svestan svoje političke, društvene uloge, a naposletku i odgovornosti publiciste od renomea Panajotović je, kako i sam kaže, imao nameru da iza sebe ostavi pisani trag o svemu što se tih godina dešavalo kako bi generacije koje dolaze gradile pozitivnu kulturu sećanja i adekvatan odnos prema prošlosti. Za potpuni doživljaj rukopisa treba imati u vidu da ga je pisao verovatno jedan od poslednjih lokalnih idealista u politici, koji je beskompromisno ostao privržen načelima demokratskog i pravednog društva, a posle bavljenja politikom ostao "čist“ kako pred sobom tako i pred sredinom koja "prljanje“ ne prašta - piše u recenziji knjige.

Sintagma "najjužnije plavo" se odnosi na to da je Pirot te 1996. godine bila najjužnija opština u kojoj je opozicija pobedila na lokalnim izborima.

Tada je koalicija "Zajedno za Pirot", koju su činili Demokratska stranka, Srpski pokret obnove, Demokratska stranka Srbije i Građanski savez Srbije, osvojila 27 od ukupno 50 odborničkih mesta u pirotskom parlamentu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Čudesni dribling

    11:25 // 5. 10. 2021.

    A, be, Pirotjanci, sg li vi ovija iz SramotuNarodaSrbije poubavi od Panajotka?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: