Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:42, 30. 11. 2017.

| Kultura

Najviše nagrada za predstavu "Rubište" Kokana Mladenovića u Aleksincu

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Predstava
"Rubište" dobilo najviše nagrada na festivalu u Aleksincu; foto: Marko Miladinović

Festival prvoizvedenih predstava u Aleksincu ponovo je pobrao simpatije publike, ali se ove godine tražila i “stolica više” za pojedine predstave. Prethodnih nedelju dana poštovaoci pozorišne umetnosti pratili su izvanredne izvedbe pozorišnih trupa, a najviše nagrada dobila je predstava Ninoslava Đorđevića “Rubište”, koju je režirao Kokan Mladenović.

Publici u Aleksincu se, kažu organizatori, najviše dopala predstava “Rubište”, koja se bavi važnom i scenski vrlo zahtevnom temom.

Pomenuta predstava, u izvođenju Šabačkog pozorišta je i prema oceni žirija bila najbolja na festivalu u Aleksincu. Publika Tražila se i "stolica više" za festival; foto: Marko Miladinović

Zahvaljujući kvalitetnom rediteljskom postupku, koji scensku atrakciju dovodi na nivo uzbudljive komunikacije publike sa sadržajem, te disciplinovanom glumačkom igrom koja aktere ove teme čini uverljivim, postaje značajan scenski događaj i izvan okvira ovog značajnog Festivala - navodi se u obrazloženju žirija.

Reditelj predstave Kokan Mladenović je dobio nagradu za najbolju režiju, a žiri kaže da je njegov rediteljski postupak doveden do perfekcije.

Na planu građenja kompozicije celine bio je potpuno uverljiv, a u radu sa glumcima afirmisao je kvalitet ansambla, kroz zanatski vešto režiranu kolektivnu igru - piše u obrazloženju žirija.

Nagradu “Dušan Duka Jovanović” za najbolju mladu glumicu dobila je Kristina Pajkić, koja je igrala devojku u pomenutoj predstavi “Rubište”.

Žiri za nju kaže da vrlo kompleksan lik mlade devojke, koja u izrazito malograđanskoj sredini želi da ostvari iskrenu ljubav, a doživljava višestruko razočaranje i poniženje, ona donosi suptilnim glumačkim sredstvima, na izuzetno ekspresivan i katarzičan način. Hipnoza jedne ljubavi Dušan Kovačević nagrađen za tekst za "Hipnozu jedne ljubavi"; foto: Marko Miladinović

Dušan Kovačević dobio je nagradu za najbolji tekst za predstavu “Hipnoza jedne ljubavi”, koju je režirao i izveo Zvezdara teatar iz Beograda.

U pitanju je vešto napisan dramski tekst osobenog poetskog naboja, koji aktuelizuje nekoliko važnih društveno-socijalnih problema - navodi žiri u obrazloženju.

Najbolji glumac festivala u Aleksincu je Boris Isaković, za uloge koje je imao u predstavi “Novo doba” Vuka Boškovića, koju je režirao Dino Mustafić, a izveo Bitef teatar iz Beograda u ArtHub iz Sarajeva. Za njega kažu da je jedan od najznačajnijih domaćih dramskih umetnika, koji je i ovoga puta pokazao veliku sposobnost za glumačku transformaciju i uverljiv scenski izraz.

Ivana V. Jovanović, za ulogu Glumca u predstavi “Maestro” Milivoja Mlađenovića, dobila je nagradu za najbolju glumicu na festivalu. Predstavu je režirao Milan Nešković, a izvelo je Narodno pozorište Sombor.

U izuzetno zahtevnom rediteljskom postupku, Ivana V. Jovanović, birajući raznovrsna glumačka sredstva, dosledno gradi lik koji nas vodi kroz život velikog slikara - kaže žiri.

O nagradama je odlučivao stručni žiri - predsednica Zlata Numanagić, kao i članovi Željko Hubač i Goran Ibrajter, a odluke su doneli jednoglasno.

Podsetimo, Festival prvoizvedenih predstava se šesti put održava u Aleksincu, a publika je pratila predstave i drugi prateći program od 22. do 28. novembra. Organizator je Centar za kulturu i umetnost Aleksinac.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: