Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:05, 27. 12. 2022.

| Kultura

Nakon 10 godina "Medijana" ponovo otvoreno za Nišlije i turiste

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Car Konstanin
Renoviranje arheološko nalazište "Medijana" trajalo 10 godina i koštalo 185 miliona dinara; foro: JV / Jelena Mišić

Nakon 185 miliona dinara i 10 godina renovinaranja konačno je otvoreno arheološko nalazište “Medijana”. Iako je je preostalo da se otkriju još 2 mozaika, Nišlije će biti u prilici da vide nasleđe Cara Konstantina. Iz niškog muzeja poručuju da će nalazište biti dostupno za javnost tokom čitave godine, a ne samo sezonski od aprila do oktobra kakva je bila praksa.

Arheološko nalazište Medijana; Mozaik Nišlije će imati prilike da vide čuvene mozaike u arheološkom nalazištu "Medijana"; foro: JV / Jelena Mišić Direktorka niškog Narodnog muzeja Vesna Crnoglavac izjavila je da će posetioci moći da vide kompletnu vilu, mozaike i rezidencijalni deo, kao i objekte koji se nalaze u sklopu prezentnog dela koji obuhvata 4,5 hektara zemlje, gde spadaju ostaci dve crkve i terme.

Važno je da uključimo školske eksurzije i učinimo “Medijanu” dostupnom i da radimo na afirmaciji i promociji arheološkog i kulturno-istorijskog nasleđa. Poznato je da je “Medijana” radila sezonski od aprila do oktobra, ali rešili smo da je učinimo dostupnom tokom cele godine i pratiti vremenske uslove, kao i uticaju vremena na ostatke mozaika. Ono što je važno, ne samo za turističko razgledanje, nego da ovo bude ambijent za razne kulturne događaje. - rekla je Vesna Crnoglavac.


Za gradonačelnicu Nišlije tek sada dostojne življenja u Nišu, dok je za ministarku Gojković skinut kulturni mrak

Arheološko nalazište Medijana (2) Arheološko nalazište "Medijana"; foro: JV / Jelena Mišić Gradonačelnica je rekla da su doneli odluku da otkupe od Ministarstva odbrane parcelu u centru Niša, što je korak bliže izgradnji Arheološkog centra, ali i nove zgrade Muzeja, kao i to da su Nišlije otvaranjem nalazišta tek sada dostojne Cara Konstantina i življenja u Nišu.

Utisak je da tek sada možemo da kažemo da smo dostojni Konstantina i življenja u Nišu. Zbog svega onoga što nam je ostavio a što smo možda i negde i krili od javnosti svih ovih godina. Kao gradonačelnik želim da zahvalim ministarki i Ministarstvu jer bez njihove pomoći ne bismo bili ovde. Ovim činom otvaramo “Medijanu”, a već na proleće planiramo da napravimo veliku svečanost kakva i dolikuje, ne samo “Medijani”, već i Gradu Nišu. Ovo je jedan korak i izgradnji zgrade Muzeja kakvu Grad Niš i zaslužuje - rekla je Sotirovski.

Maja Gojković Otvaranju nalazišta u Nišu prisustvovala i ministarka Maja Gojković; foro: JV / Jelena Mišić Ministarka kulture Maja Gojković prisustvovala je otvaranju nalazišta “Medijana” i rekla da je njeno ministarstvo za renoviranje nalazišta dalo 185 miliona dinara, čime su "skinuli kulturni mrak" u Nišu, ali i najavila novu saradnju u izgradnji velike i male scene Narodnog muzeja.

Pravi dan i pravi način da obeležimo kraj godine, a to je da otvorimo zajedno ovo veliko Arheološko nalazište Medijana i da skinemo simbolično mrak koji je postojao 10 godina i što se tiče kulture i što se tiče istorije i arheologije nad ovim predivnim i vrednim nalazište. Potpuno je spremno za posete turista, ali nam je pre svega cilj da mlađe generacije to vide kroz obavezne ekskurzije i da se upoznaju sa veličanstvenom istorijom ne samo ovog grada nego i čitave Srbije. Ministarstvo kulture za ovu investiciju izdvojilo 185 miliona dinara i nastavljamo saradnju sa Gradom Nišem i kulturnom javnošću, sledeći projekat je izgradnja male pozorišne scene, ideja da se renovira velika scena, a podržavam gradonačelnicu da izgrade Muzej kakav dolikuje Nišu i imaće podršku u ovom veoma važnom projektu - rekla je Maja Gojković.

Iako je preostalo da, kako su najavili, otkriju još 2 mozaika, arheološko nalazište "Medijana” dostupna je za javnost. a prema rečima direktorke Narodnog muzeja, gradočelnice i ministarke to će se dogoditi u “narednih nekoliko dana”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • J.M. arhitekta

    10:40 // 29. 12. 2022.

    Izgradnja Muzeja na poziciji tzv. "Vojnog stambenog" je ideja stara min.10 god. To je mnogo losije resenje od "Kuce Jeronimovih", sto su strucnjaci ocenili dobrim i pristupili izradi idejnog resenja.

  • Snežana

    10:41 // 28. 12. 2022.

    Niš ima bogatu istoriju i to svakako treba iskoristiti. Na žalost izgleda da nismo svesni zlatne koke koju imamo. Turizam donosi pare koje nam trebaju

  • Ljuba

    23:39 // 27. 12. 2022.

    A original statua cara Konstantina u Beograd.! Sramota.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: