Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:25, 1. 7. 2023.

| Kultura

Nakon 7 godina “Yu Grupa” ponovo nastupila u Nišu i raznežila Letnju pozornicu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Yu grupa (5)
Na bini dobili nagradu za životno delo; foto: JV / Tamara Todorović

Svirajući neke od najpopularnih hitova, jedan od najdugovečnijih bendova Yu Grupa, predstavila se niškoj publici na Letnjoj pozornici u okviru poslednje večeri Evergreen festivala. Bend je dobio nagradu za životno delo i najavio novi album, prvi posle 2016. godine.

Yu grupa foto: JV / N. Đ Nakon uvodniih pesama Dunave, Tango i Uzalud, usledile su pesme Mornar, Od zlata jabuka i Odlazim zbog kojih je publika ustala sa stolica i u glas pevala sa bendom.

Gitarista Petar Jelić je rekao da se videla želja i publike i benda da veče provedu zajendo i dodao da su pesme više zvučale izvorno, jer su zbog obaveza imali samo jednu zajedničku probu, te nisu želeli da rizikuju.

Dogovorili smo se koje pesme ćemo raditi i koje varijacije i izvođenje pesama ćemo raditi i kada smo to usaglasili, Bojan je počeo da mi šalje aranžmane i priznajem da nije bilo potrebe da intervenišemo ni u jednom trenutku. Publika, orkestar i mi smo pokazali koliko je večerašnji koncert bio prelep, a to je i poenta svega - rekao je najmlađi Jelić.

Yu grupa (1) foto: JV / Tamara Todorović Nastavio je bend da svira neke od najvećih hitova, svirajući pesme Dunavom još šibaju vetrovi, Zaboravi, Opasno i Kome se raduješ.

Yu grupa (2) foto: JV / Tamara Todorović Govoreći o bendu koji postoji 53 godine, Petar Jelić naglašava da im nijedna pesma nije dosadila, već da ukoliko dođe do zamora, izostave neke pesme, jer, kako kaže, imaju preko 60 pesama u opticaju, od kojih prosečno sviraju 25.

Kada imaš toliko dugu karijeru koliko je duga Yu Grupe, uvek će biti neke pesme koju će ljudi tražiti. Crni leptir, Čudna šuma, Mornar koje se nađu na svakom koncertu, ali mi uživamo kada ih izvodimo jer nastane kompletna histerija kada publika čuje te kompozicije i na taj način se napajamo nekom energijom koja nam svima prija - rekao je Petar.

Yu grupa (3) foto: JV / Tamara Todorović Popularni Jelići nastavili su koncert pesmama Pustinja, Crni leptir, Čudna šuma, Nona i Sama, nakon kojih je publika naslutila da će uskoro uslediti bis. Nakon što ih je publika pozvala da izađu na binu ponovo, odsvirali su ponovo neke od najvećih hitova Mornar, Čudna šuma i Dunovom još šibaju vetrovi, koje je publika pevala u glas sa Yu Grupom.

Yu grupa (4) foto: JV / Tamara Todorović Razlog zbog kojeg bend i dalje postoji, prema Petrovim rečima, upravo je odnos koji imaju sa publikom i kaže da će sve dok imaju takav odnos i dalje svirati, te najavio novi album za koji tvrdi da će se publici dopasti i kaže “ako se nama sviđa, sigurno će i publici”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aca

    08:27 // 3. 7. 2023.

    Svaka čast YU Grupi i orkestru Impresiji. Kritičarima samo da kažem da su u pravu, ali šta očekujete više kada Beograd gleda na Niš kao na provinciju, što mi i jesmo. Kada mi samo budemo bili bolji, biće nam bolje, ali mi nikako da se menjamo. Pogledajte na šta liči grad. Ne možemo travu da pokosimo i očistimo grad, a očekujemo da nam sviraju kao da su u Londonu. Budite zadovoljni i ovim.

    • Kuma Vilotije

      10:34 // 3. 7. 2023.

      Zemljače, i Beograd je kao okolina Svrljiga, samo što mečke nema...

  • B. R.

    15:38 // 2. 7. 2023.

    Uz svo poštovanje, koncert je bio ispod očekivanog. Koncerti rok benda sa simfonijskim orkestrom zahtevaju dugotrajnu pripremu, izmenu aranžmana... Ovaj koncert je bio klasična svirka YU Grupe - svakako, jako dobra - na koju je samo nalepljen zvuk orkestra, od koga se sem gudača i, povremeno, duvača slabo šta čulo. Sem toga, bend sa 53 godina karijere ne bi trebalo da svira 3 pesme po 2 puta.

  • radivoje milenković

    13:28 // 2. 7. 2023.

    Za neobaveštene i onima kojima sve smeta, Yu grupa postoji 53 godine!!! i iza nje stoji mnogo unikatinih, prepoznatljivijih i večnih hitova. Sastav koji je prvi spojio rok i tradicio- nalnu muziku-"Kosovski božuri", "Nona". Ne treba omalovažavati one koji već dugo traju i koji su svirali u Londonu, u "Marki klubu". Poredjenja sa "Srebrnim krilima" su nuemesna. Spomenuti su izradili svoje karijere.

    • Autteikter

      19:04 // 2. 7. 2023.

      Mozda sam prozvan a mozda i ne !
      Veliki sam fanYU grupe, posedujem kompletnu diskografiju,ali otkako je dosao ovaj junosa, mnogo su se komercijalizovali ! Nis je uporiste Yu grupe, stoga koncerti, retki ili ne,zbog godina brace Jelic, moraju biti tip-top! Makar,slicni onim u Beogradu ! Ovako,tuzan osecaj tezge ! Ideja dobra, smandrljana na brzinu !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: