Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:56, 12. 6. 2018.

| Kultura

Nalazište Medijana zatvoreno za građane do 2019, očekuje se nastavak radova

Autor:Vesna Milić Izvor:Južne vesti
Nalazište Medijana
Do sledeće godine, prema najavama, nalazište biće spremno za turiste; Foto: JV/V. Millić

Posle svega mesec dana, koliko je “radilo” ove godine, arheološko nalazište Medijana je zatvoreno za posetioce, zbog toga što iz uprave Narodnog muzeja očekuju da se nastavi pokrivanje lokaliteta i rekonstrukcija zgrade muzeja. Direktor Muzeja Nenad Spasić kaže da će Medijana biti ponovo otvorena za građane tek na proleće sledeće godine.

Obaveštenje o tome da će nalazište biti zatvoreno od juna do decembra 2018. godine, građani su ovih dana mogli da dobiju samo na sajtu Muzeja, i to u delu "radno vreme". Ovu informaciju rukovodstvo ustanove nije prosledilo čak ni medijima, a prema rečima direktora Spasića, jedno od istorijski najvažnijih nalazišta u Srbiji je već nedostupno građanima, iako radovi nisu još ni počeli.

Mi smo na našem sajtu dali obaveštenje, zato što mehanizacija ulazi. Opasno je da uvodite posetioce, a da je tamo dizalica. Ti radovi treba da počnu svakog dana i njih izvodi Zavod za zaštitu spomenika. Očekivao sam da prošle nedelje uđe mašina i da zatvara južnu i severnu stranu balona - rekao je Spasić.

Zaštitna konstrukcija, koja je počela da se gradi 2014. godine parama iz republičkog budžeta, nije završena, te postoje otvori sa dve strane. Kako je još na početku gradnje rečeno, krov bi trebalo da štiti nalazište propadanja usled dejstva vremenskih uslova.


Poslednjih godina Medijna često bila nedostupna javnosti

Vila sa peristilom, ostaci mozaika i svi sadržaji na Medijani, iz perioda Konstantina Velikog, još od 2013. godine, kada se obeležavao značajan jubilej 1700 godina Milanskog edikta, nisu bili dostupni građanima zbog čestih radova, konzervacije i projekta natkrivanja nalazišta. Zgrada Muzeja na Medijani Iz Ministarsva nikad nisu pojasnili zašto se ovo desilo; Foto: N. Ozimić

Radovi bi svakog trenutka trebalo da budu nastavljeni, a iz Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj su krajem maja najavili da Grad i Republika preko Ministarstva kulture opredeljuju pare da Medijana konačno bude poptupno sređena.

Najveća investicija 33 miliona u gradu je sređivanje Medijane, u smislu da se Medijana sredi i pusti trajno za posetioce. Ja očekujem da to bude do početka proleća naredne godine. Dok prođu tenderi, procedure, meseci prolaze. Najbanalniju proceduru ne možete da sprovedete bez mesec i po dana - rekao je direktor niškog Muzeja.

Podsetimo, renoviranje zgrade Muzeja na Medijani, koja je oštećena kada je započeta gradnja konstrukcije nad nalazištem, najavljena je još krajem prošle godine.


Sukobi oko radova i problemi sa parama

Osim što je bilo kašnjenja u radovima zbog problema sa parama, agonija oko sređivanja nalazišta Medijana, odugovlačila se i zbog sukoba između Muzeja i Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Mi smo u dugom sukobu pogotovo sa prethodnom direktorkom bili jer tu postoji mnogo laži i u delu projekta cele te nadstrešnice, nedovršenih poslova i Ministarstvo više nije imalo strpljenja i reklo je, pozvalo je Niš, i reklo evo vam pare završavajte taj posao - rekao je direktor Muzeja Spasić.

Ipak, Spasić uverava da će od sledeće godine radovi na Medijani konačno biti završeni, te da više ovo nalazište neće posećivati samo radnici Muzeja, Zavoda i oni koji izvode radove.

Dodaje i da će tokom ove godine Medijanu moći da posete “u izuzetnim prilikama” delegacije iz grada, inostranstva, ministarstava, ali da “obično građanstvo ove godine nije uputno puštati unutra”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • DRAGICA - Ei FMO

    18:42 // 13. 6. 2018.

    Volim da čujem Spasića, koji je surovo realan i pošten u svojim izjavama !

  • Aleksa Nus

    07:41 // 13. 6. 2018.

    Da su Rimljani znali kome ostavljaju iskopine, sami bi ih do temelja unistili, ne bi cekali Hune i Avare...Jedva su cekali da je ponovo zatvore, posle kraceg perioda rada, neradnici...Rece direktor, zatvorena je u ocekivanju nastavka pokrivanja, i ostade ziv...

    • Љубиша (ЈП Зав за Урб.)

      14:08 // 13. 6. 2018.

      Алексо, треба знати и нагласити, да су пројектна документација и завршетак надстрешнице, обавеза нишког Завода за заштиту споменика културе.

  • Numancia

    22:03 // 12. 6. 2018.

    Ma,vazno da se budzetska plata primi, ..bes kulturu,sto bi rekao Radovan 3

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: