Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 5. 3. 2019.

Paganska verovanja kao deo pravoslavlja predstavljena u knjizi babušničkog istoričara

Današnja vera mešavina paganizma i hrišćanstva Današnja vera mešavina paganizma i hrišćanstva; foto: Lj. F.

Koji su paganski običaji ostali u narodu i nakon pokrštavanja stanovnika Lužničkog kraja, koji kultovi se i dalje poštuju, da li su ljudi više sujeverni nego verni, neke su od tema knjige istoričara Ace Zlatkovića “Senka stare vere”.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Negativni komentari:
  • Zeljosav

    17:40 // 7. 3. 2019.

    Doticni autor bi pre svega trebao da se upozna sa kabalom i egipatskom knjigom mrtvih pa onda da piskara o ovoj tematici.

  • Катинац

    09:03 // 6. 3. 2019.

    Надам се да је аутор свестан залогаја који је загризао! Храбар потез, свакако, али покрштавање становништва лужничког краја ми звучи некако симптоматично! И Лужничани постадоше небески народ, стара цивилизација... Многа научна истраживања ипак указују на другачију историју.

  • Bugaras

    23:38 // 5. 3. 2019.

    Gluposti.Da se doticni upozna sa Zoroastrizmom,Tengrizmom...pa onda da piskara.https://en.wikipedia.org/wiki/Tengrism

  • Alex

    12:23 // 5. 3. 2019.

    Bilo bi lepo da je pomenut i pojam starog srpskog Boga Peruna, zatim još dalje u Vinčanskoj kulturi Boginje Serbone i Boga Serbona. Upravo je znak na naslovnoj strani knjige, modifikovana verzija znaka Boga Serbona, znak sunca a time i večnosti.

    • Bugaras

      23:39 // 5. 3. 2019.

      Volim dobru naucnu fantastiku.

  • Verko

    10:42 // 5. 3. 2019.

    Knjiga je dobra i jasno predstavlja sav besmisao religije kao redudantan deo ljudskog uma. Postoji slično delo Dejvida Zilbermana koje predstavlja kako pravoslavna verovanja imaju značajan deo u sovjetskom komunizmu, njegovom formiranju i funkcionisanju. Svakako preporučujem ovu knjigu.

    • Stevan Janković

      15:00 // 5. 3. 2019.

      I šta kažeš, "redundantan"? Ček' da pogledam u rečniku šta to znači... Tako si pametan i obrazovan, nije ni čudo što si ateista! A mi, jadni i glupi, neobrazovani i redundantni, mi, eto, i dalje nešto verujemo... Sta da nam radiš, ne brini, kako nauka napreduje, polako ćemo i mi redundantni da izumremo...

  • Nick

    12:15 // 5. 3. 2019.

    Možete li saznati gde kupiti ovu knjigu?

    • Zana

      15:47 // 5. 3. 2019.

      Kontaktiraj biblioteku u Babušnici 010383144

  • Mile Travar

    16:51 // 5. 3. 2019.

    Zvuči interesantno. Probaću da nabavim.

  • Djoka Lojda

    10:20 // 15. 3. 2019.

    Knjigu sam citao, pa da kazem par reci a da nisu cista zavist. To je pre svega zbirka 'intervjua' najstarijih mestana Babusnice i okolnih sela koji su preneli svoja skustva i njihovih dedova na odredjene teme poput vere, starih obicaja i slicno. Autor to nije izmislio price vec samo upakovao u knjigu i sacuvao od zaborava. Sramota je sto sugradjani ne promovisu svaku, pa i ovu knjigu, vec pljuju!

  • Jelen

    12:03 // 27. 5. 2020.

    Srbi su jedva prihvatili hrišćanstvo. Naša Crkva je zato tolerisala mnogo starih "paganskih" običaja Srba ("oratnjice" na poklade, dodole, itd...). Dalje, za najstarije srpske staroverske praznike kao na pr. Vidovdan, na jedvite jade nalazila mučenike sličnog imena (rimljanina sv. Vita) pa kobajagi Srbi ne slave Boga rata Svetovida, nego sv. Vita - sina rimskog senatora!? Eeee,....

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: