Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:20, 10. 3. 2023.

| Kultura

Narodno pozorište obeležava 136. rođendan predstavom po motivima pesama Šabana Šaulića

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
San o zavičaju
Priča o nama; foto: Nikola Milosavljević/Studio Brada, Narodno pozorište Niš

Komad nastao po motivima pesama legende narodne muzike Šabana Šaulića, koji je savremena drama o životu u Srbiji, o odlasku u svet i povratku u zavičaj, o odumiranju društva van gradskih sredina, gde preovladava totalna dezorijentacija, biće premijerno izveden u subotu, 11. marta na 136. rođendan Narodnog pozorišta u Nišu. U predstavi igra 11 glumaca niškog teatra, a režiser Milan Nešković veruje da će ovo delo biti jedno od onih za koje će rezervacija biti potrebna mesecima unapred.

San o zavicaju, foto Narodno pozoriste Nis 9 foto: Nikola Milosavljević/Studio Brada, Narodno pozorište Niš Treći put će niška publika moći da vidi saradnju Narodnog pozorišta i režisera Milana Neškovića koji je radio na predstavama 1915 - Tragedija jednog naroda i Šoferi. Rad na komadu Ivana Velisavljevića San o zavičaju (neviđeno folk snoviđenje) trajao je mesecima, a bio je bez ikakvih problema, kaže upravnik Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović.

Utisci su više nego odlični, od svih sam čuo samo reči hvale. Ivan Velisavljević je jedan od najznačajnijih mladih dramskih pisaca, a Nešković jedan od najznačajnijih reditelja. Dvojica autora koji poslednjih 10 godina obeležavaju pozorišnu stvarnost - kaže Milovanović.

Tri dana u seoskoj kafani u kojoj je ekipa kojoj je idol Šaban Šaulić je priča koja očekuje publiku, a oslikava naše društvo, kaže Nešković.

Takvi smo kakvi smo, nećemo patiti, živimo život srečni li nesrećni, bez obzira na bilo šta. Komad je nastao po motivima pesama Šabana Šaulića, likova iz njegovih pesama. Otkrio sam njegovu specifičnost, a to je redak narodni pevač koji ima dramsku strukturu. Predstava će biti na maloj sceni, sa 120 mesta zbog prirode i emocija i biće jedna od retkih igra na kartu više sa rezervacijama mesecima unapred - dodaje režiser.

San o zavicaju, foto Narodno pozoriste Nis 6 foto: Nikola Milosavljević/Studio Brada, Narodno pozorište Niš Glavnu ulogu Konstantina Kola Vitasa tumači Marko Radojević, a lik Katarine poveren je Maji Vukojević Cvetković. U glumačkoj ekipi su i Sanja Krstović, Bratislava Milić, Miloš Cvetković, Danilo Petrović, Aleksandar Stevanović, Andrija Mitić, Stefan Mladenović, Aleksandar Marinković i Aleksandar Mihailović. Marko Radojević, od skoro stalni član Narodnog pozorišta, ne smatra da je lik Konstantina glavni.

Konstantin nije glavna uloga, on se odvija oko svega, oko radnje, a ne radnja oko njega. Ovo je jedna od onih predstava i saradnji gde niko nije sumnjao kako će na kraju biti. Svi smo verovali da će biti dobro. Imali smo poverenje u sebe, autorsku ekipu, ućivali, trudili se, napravili dobru stvar - kazao je Radojević.

Šta čeka publiku i klasično opisivanje predstave nije želeo da pominje jedan od predvodnika mlađe i talentovane generacije Narodnog pozorišta Miloš Cvetković.

Šta god budem rekao, devalviraću taj trenutak. Sve svoje hvale ljuborno čuvam za sebe. Svakom kome sam želeo da kažem hvala, rekao sam. Ne priča se o predstavi, samo se gleda - istakao je Cvetković.

San o zavicaju, foto Narodno pozoriste Nis 4 foto: Nikola Milosavljević/Studio Brada, Narodno pozorište Niš Prvak drame Narodnog pozorišta Aleksandar Mihailović imao je lepih reči za svaku saradnicu i saradnika na ovoj predstavi, a na početku se i malo našalio:

Prerano mi dopalo da igram dede. Sreća, ne moraju mnogo da me šminkaju, što je dobro - rekao je Mihailović.

Kostimograf je Biljana Grgur, asistent kostimografa Katarina Filipović, dramaturg Jelena Mijović, scenograf predstave je Marija Kalabić, koreograf je Andreja Kulešević, a kompozitor Julija Petković Duda buržujka koja nije želela da priča, ali je reditelj preneo njenu kratku poruku:

Muzika postoji i jako se dobro čuje.

Muzika proizilazi iz Šabanovih pesama kako je tekstopisac dao. Zahvlajujući Juliji i Neškoviću i svima te numere postaju pravi pozorišni songovi i deo su atmosfere likova - rekao je Milovanović.

Proslava godišnjice počeće u subotu u 19:30 otvaranjem izložbe fotografija Radomira Nikolića Moravca, nekadašnjeg fotografa niškog pozorišta

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dejvis

    16:14 // 11. 3. 2023.

    Ulažite u Nišvil, a ne u folk!

  • Jovana

    21:17 // 10. 3. 2023.

    Najviše volim ove pljuvače i lajkatote opšte prakse. Da li si gledao predstavu? Nisi. Da li znaš ko su ljudi koji su radili predstavu? Ne znaš. Da li si išao u pozorište kad? Nisi. Da li si išao u ijedno pozorište bilo gde? Nisi. Da li si pročitao u prethodnih godinu dana ijednu dramu? Nisi. Ali je bitno da imaš mišljenje! More, čibe, bre! Bravo za Narodno pozorište Niš!!! Kupila sam kartu za 14.3

  • Prof

    17:27 // 10. 3. 2023.

    Ovo je moj grad ,koji znam iz nekog drugog vremena.I neki drugi repertoar...
    Treba li ja da se stidim?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: