Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:40, 13. 6. 2022.

| Kultura

Narodno pozorište se "prodalo" izvršiteljima za 30.000 dinara, cena glumaca i režisera tajna

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
pozorište
Pozorište obezbedilo i nekoliko radnika: Foto: Lj. J.

Za predstavu Izvršitelji (ni)su ljudi, koja je u niškom Narodnom pozorištu odigrana 30. maja, izvršitelji su zakupili prostor preko leskovačke agencije Nanikmart za 30.000 dinara. Pozorište je obezbedilo i rasvetljivača, ton majstora, dekoratera, higijeničarku, vatrogasca, domara i portira, ali nema odgovora o tome koliko su plaćeni glumci i reditelj.

Ugovor o zakupu sale izvršitelji su sa Narodnim pozorištem sklopili preko Agencije za umetničke delatnosti u okviru izvođačke delatnosti Nanikmart, čija je vlasnica Nataša Nikolić Marjanović, inače producentkinja leskovačkog Pozorišta.

Osim ustupanja prostora 30. maja, od 9 do 21 sat, Pozorište se Ugovorom obavezalo da obezbedi i nekoliko dežurnih radnika i obezbeđenje.

Međutim, iz te ustanove kažu da na pitanje o tome koliko su plaćeni glumci, reditelj, logistika i tehnika ne mogu da odgovore jer je organizator programa bila agencija Nanikmart.

Autor teksta i izvršitelj Žarko Dimitrijević ranije nije želeo da govori o tome o čemu je u predstavi reč, ali kako Južne vesti nezvanično saznaju, komad je afirmativan o izvršiteljima.

Ovaj svojevrsni izvršiteljski hepening imao je i drugo polovreme - posle premijere, koja je bila zatvorenog tipa, u jednom niškom restoranu organizovana je i proslava sa više stotina gostiju.

Podsetimo, Dimitrijević je ranije naveo da će komad gledati njegovi gosti i da je premijera zato zatvorenog tipa, a direktor Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović da su izvršitelji uredno zakupili salu i da predstava nije delo Pozorišta.

Niški pisac Dejan Stojiljković sve to opisivao je kao čudno, obavijeno velom tajne i neprimereno pozorištu i istakao da nikada nije čuo za predstavu zatvorenog tipa. Pitao je i da li se ansambl niškog Pozorišta ne bi bunio i da je postor zakupio neki turbo-folk izvođač.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan Milovanovic

    07:28 // 14. 6. 2022.

    Zar nije SPS imao predizbornu konvenciju u pozoristu? A tad nikom nista? Pa su i sve trotoare okolo zauzeli. Ovo je bar bila neka vrsta predstave.

  • Бојан Ранђеловић

    21:59 // 13. 6. 2022.

    Да ли би било противзаконито или против позитивних обичаја да компанија Филип Морис закупи салу , позорницу и позове прваке неке опере да изведу оперску преставу за своје запослене у нишком народном позоришту? При томе би платили све услуге простора и оператора. И при томе не би били отказани термини унапред заказаних јавних представа. Г. Стојијљковић је употребио неодговарајући пример.

    • B. R.

      17:50 // 15. 6. 2022.

      Poštovani Bojane,

      Sve je tako kao što kažete,
      ama izvršitelji i dalje zarađuju (tuđom) krvlju, (tuđim) znojem i (tuđim) suzama natopljen novac.
      Otuda toliki odijum građana prema izvršiteljskom hepeningu, hepeningu koji su napravili da sami sebe ubede kako su oni, eto, ipak ljudi koji "samo rade svoj posao", jer "da oni to ne rade, radio bi neko drugi".

  • Бојан Ранђеловић

    21:47 // 13. 6. 2022.

    Позориште у Тузли је имало представу затвореног типа у децембру 2020. У Хрватској издавање позоришта за приредбе или представе је релативно често. У свету је то сасвим прихватљива пракса. У Нишу је и раније било и пословних и политичких закупа позоришта када је улаз био само за оне са позивом. Овде нити закон а нити јавни морал није прекршен.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: