Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:24, 25. 9. 2015.

| Kultura

Natkrivanjem Medijane oštećena zgrada Muzeja iz 1936.

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Projekat-vila-sa-peristilom.jpg
Da li je reč o grešci projektanata?; foto: Nebojša Ozimić

Kako je došlo do toga da zaštitna konstrukcija nad Vilom sa peristilom na Arheološkom nalazištu Medijana ošteti krov i uruši zgradu Narodnog muzeja iz 1936. godine pitanje je na koje niški Narodni muzej čeka odgovor od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika.

Medijana Drvena krovna konstrukcija duga je 72,5 metara; foto: JVIz Muzeja su se ovoj ustanovi obratili nakon što su, kako kažu, objašnjenja više puta tražili od nosioca projekta izgradnje zaštitne konstrukcije - Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

Nastala ošećenja pokazala je i pojačala jučerašnja kiša posle koje su rešili da reaguju.

Muzej je u više navrata reagovao da dobije informacije kako će sve izgledati na kraju, međutim, nismo uspeli da dobijemo te informacije, a o ovom smo obavestili Republički zavod za zaštitu spomenika, osećali smo da smo dužni da to učinimo - kaže direktor Narodnog muzeja Slaviša Popović.

Za objašnjenje direktorke Zavoda za zaštitu spomenika Elena Vasić Petrović, koji nadgleda radove i vodi projekat, ostali smo uskraćeni jer je njen telefon nedostupan zato što se, kako nezvanično saznajemo, nalazi van zemlje.

Javnost je o ovoj situaciji obavestio kustos Narodnog muzeja u Nišu Nebojša Ozimić koji je fotografije krova urušenog drvenom zaštitnom konstrukcijom postavio na društvene mreže.

On smatra da je reč o greški projektanata i kaže da je sve rađeno bez ikakvog obaveštenja ili konsultacije sa bilo kim iz Muzeja.

Pomoćnik direktora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika Ivana Ranković kaže da još nisu upoznati sa slučajem, ali da će od ponedeljka verovatno poslati svoje stručnjake na lice mesta da utvrde o čemu je reč.

Medijana Ova zgrada je bila planirana za izlaganje arheološkog materijala; foto: Nebojša OzimićOštećena zgrada je, kako je "Južnim vestima" ranije rečeno iz Muzeja, trebalo da služi za prezentaciju arheološkog materijala

Podsetimo, prvi rok za izgradnju zaštitne konstrukcije nad Medijanom bio je pre obeležavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta 2013. godine. To se, zbog problema sa novcem, nije dogodilo, a rokovi su više puta odlagani.

Zato je Medijana u godini jubileja bila zatvorena za turiste, a potom je predviđeno da prva faza bude gotova do novembra 2014. godine. Međutim, ni to se nije desilo, pa je zatim procenjeno da će natkrivanje Vile biti završeno ove godine.

Projekat finansira Ministarstvo kulture. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ***

    14:31 // 28. 9. 2015.

    Velika je lista onih,koje treba pozvati na odgovornost.

  • milica

    14:30 // 28. 9. 2015.

    Sta je radio nadzorni organ?

    • Dragan

      14:57 // 28. 9. 2015.

      Radio je šta je radio... Uglavnom ono što bi "njegov nadređeni" - direktor naredio...
      U slučaju da ne postupi po naređenju, "tresao" bi se celi Zavod... Ali, njegov (njen) potpis, nigde nećeš naći!!!

  • Ton

    11:42 // 28. 9. 2015.

    Svi zaposljeni u Zavodu za zastitu spomenika i u muzeju su znali da ce konstrukcija unistiti deo krova, medjutim svi su cutali sada se odgovornost prebacuje sa jedne uatanove na drugu. ODGOVORNI SU DIREKTORI!!!

    • Dragan

      14:03 // 28. 9. 2015.

      Nisu ljudu ćutali, što im se ćutalo... Upozoravani su nadležni, itekako... Ali "ovi odozgo" imaju "svoje poglede"....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: