Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:49, 13. 2. 2013.

| Kultura

Naučni skupovi o Konstantinu čekaju milione

Autor:Maja MicićIzvor:Južne vesti
f

“Sveti car Konstantin i hrišćanstvo”, “Niš i Vizantija” i “1.700 godina Milanskog edikta” samo su neki od naučnih skupova planiranih za 2013. godinu, ali još nije poznato koji od njih će biti održani jer se ne zna koliko će novca biti na raspolaganju. Za organizovanje jednog potrebno je 5 miliona dinara.
  
Predsednik novoformiranog Pododbora za naučne skupove u okviru proslave jubileja 1.700 godina Milanskog edikta, Žarko Ranković rekao je da u ovom trenutku ne može da kaže sa sigurnošću koji će se skupovi održati.

- Jedan od problema sa kojima se susrećemo jeste i činjenica da nemamo u potpunosti zatvorenu finansijsku konstrukciju - kaže Ranković.

On objašnjava da su tri navedena naučna skupa od velikog značaja, pa da su se zbog toga trebali naći na spisku manifestacija republičkog ranga.

Dodaje da je Pododbor predložio gradonačelniku Zoranu Perišiću da uz konsultacije na republičkom nivou pokuša da obezbedi deo novca kako bi se skupovi realizovali.

- Takođe smo tražili da svi naučni skupovi koje je predložio Univerzitet nađu svoje mesto u lokalnom programu. Jedan od njih je skup “Razvoj medicine od Konstantina do danas”, a imamo i predlog Mašinskog fakulteta za jedan skup posvećen novom pristupu u rešavanju matematičkih problema - kaže Ranković.

On naglašava da se međunarodni skup “Sveti car Konstantin i hrišćanstvo” sa najavljenih 150 učesnika iz, a u organizaciji niškog Centra za crkvene studije, sprema od 2009. godine i da će mu prisustvovati najeminentniji stručnjaci iz različitih oblasti.

- Bitno je pomenuti da će se dva zbornika pojaviti uoči održavanja skupa što znači da ćemo imato preko 1.000 stranica naučnih radova - kaže Dragiša Bojović, direktor Centra za crkvene studije.

Kako je rečeno, međunarodni skup će biti održan na niškom Filozofskom fakultetu i trajaće od 31. maja do 2. juna sa 150 učesnika, a za realizaciju je potrebno oko 5 miliona dinara.

- Samo smeštaj sa doručkom za 150 ljudi koji će učestvovati na skupu košta oko 3 miliona - dodaje Ranković.

Organizator naglašava da skup kome će prisustvovati strani i domaći stručnjaci iz oblasti hrišćanstva, istorije, teologije, istorije književnosti i umetnosti, arheologije i arhitekture, dosad nije opterećivao gradski budžet, ali da zbog promocije grada i važnosti svakako mora biti održan, te da će ukloliko to bude neophodno, krenuti od privrednika do privrednika kako bi obezbedili donacije i novac.

Kako je rečeno, očekuje se da gradski Odbor za obeležavanje jubileja krajem februara doneti definitivan program obeležavanja u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera

    15:32 // 14. 2. 2013.

    "...da ćemo imati preko 1.000 stranica naučnih radova - kaže Dragiša Bojović, direktor Centra za crkvene studije."

    Hi, hi, hi...

    Dragisa, ako su "naucni radovi" pisani na kvalitetnom papiru od 90 grama/m^2, to bi izaslo na nekih 8 kg naucnih radova.
    Moglo bi i tako da se meri.

    Ili ako vasi "naucnici" imaju tempo od 1 stranica naucnog rada za jedan sat bavljanja naukom, to je oko godinu dana nauke (pod uslovom da naucnik ne moze a se bavi vise od 4 sata naukom dnevno).

  • Nenad Kitanović

    19:05 // 13. 2. 2013.

    Naučni skupovi? Gde je tu nauka?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: