Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:18, 23. 6. 2016.

| Kultura

“Nebeski pevači” za učesnike Horskih svečanosti

Autor:B. JovanovićIzvor:Južne vesti
statueta
Simbol zajedništva; foto: IHS

Po prvi put u istoriji Internacionalnih horskih svečanosti u Nišu svim učesnicima ove manifestacije biće uručena minijatura “Nebeski pevači” delo arhitekte Ivana Redija. Ova statueta simbolizuje zajedništvo i perfekciju horskog pevanja.

Ivan Redi; foto: IHS Ivan Redi, arhitekta; foto: IHSPo ugledu na spomen obeležje koje je kao simbol dugovečnosti Horskih svečanosti postavljeno 1984. godine na Letnjoj pozornici, predsednik ovogodišnjeg organizacionog odbora Ivan Redi, dizajnirao je “Nebeske pevače”.

Da bi se pre više od 30 godina obeležilo dugo trajanje horskog pevanja u Nišu, tadašnji Savet festivala me je pozvao da uradim jedan spomenik. Sada posle toliko godina opet sam na istom zadatku. Ideja je da svako od učesnika dobije nešto što će ih simbolično vezivati za Niš i predivan prostor Letnje pozornice - kaže Redi.

Ova minijatura se sastoji od tri elementa koja predstavljaju život, zajedništvo i perfekciju.

“Nebeski pevači” su univerzalna priča o muzici koja traje bez obzira na sve. Naš svet, ovaj fizički  je promenjiv, stari i propada, ali muzika je nešto što je nebesko. Muzika je tu oko nas, u vazduhu, ona nas okružuje i uvek je tu sa nama - objašnjava Redi.

(/slika3)Ovogodišnje 26. IHS počinju 30. juna i do 3. jula na Letnjoj pozornici i u takmičarskom delu nastupiće 13 horova iz bivših republika SFRJ, Mađarske i Turske.

Povodom 260 godina od rođenja kompozitora Mocarta na svečanom otvaranju biće izvedeno njegovo čuveno delo “Rekvijem”. Ove godine se obeležava i 160 godina od rođenja Stevana Stojanovića Mokranjca te će u čast jubileja svaki hor izvesti neko od njegovih mnogobrojnih horskih ostvarenja.

Kompletan program može se videti na sajtu Internacionalnih horskih svečanosti.

Ulaz je slobodan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Posmatrac

    00:06 // 25. 6. 2016.

    Vrlo neoriginanalan umetnicki pokusaj.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: