Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:03, 25. 8. 2017.

| Kultura

Nebojša Glogovac najbolji glumac prve večeri “Filmskih”

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
glogovac
Glogovac oduševio Nišlije; Foto: Vanja Keser

Posle svečanog otvaranja uz prisustvo više od 50 glumaca i vatromet, prve večeri programa filmskog festivala niška publika imala je priliku da vidi 2 filma, “Stado” i “ Ustav Republike Hrvatske”. Nebojša Glogovac proglašen je najboljim glumcem prve večeri, po izboru publike.

Iako najavljen u 20:30 program otvaranja počeo je sa pola sata zakašnjenja, tek kada se Letnja pozornica napunila, a za to vreme svirao je kamerni orkestar "Impresija" na čelu sa dirigentom Vojkanom Borisavljevićem.

filmski susreti Crveni tepih za glumce; Foto: Stefan KrasićGlumci su prošli crvenim tepihom, postavljenim preko celog Tvrđavskog mosta do ulaza na “Letnju”, a tamo im je gradonačelnik Darko Bulatović poverio na čuvanje Niš na nedelju dana. Ključeve grada primila je predsednica žirija Jelica Sretenović uz tradicionalni uzvik:

Kolege glumci, Tvrđava je naša - rekla je Sretenović.

Jedno od najvrednijih priznanja u glumačkoj umetnosti koje nosi ime po doajenu srpske glume Pavlu Vuisiću, umetnički direktor festivala Vladan Živković uručio je Svetlani Ceci Bojković, koja je i zvanično otvorila festival.

Čast mi je da sam ovde, vi 50 godina čuvate ovaj predivni festival. Velika mi je čast da sam primila ovu nagradu koja nosi ime po divu glume Paji Vuisiću. On je sve nas učio iskrenosti i u glumi, i u životu - rekla je Ceca Bojković.

Nakon ceremonije i vatrometa, prikazan je režiserski prvenac Nikole Koja “Stado”, o dvojici entuzijasta koji pokušavaju da snime film, komedija zamišljena kao kritika društva prožetog korupcijom i politikom.

Posle “Stada” naklon niškoj publici dali su Nikola Kojo, Vojin Ćetković, Nataša Ninković, Zoran Cvijanović, Vesna Trivalić, Petar Strugar.

Nakon toga, Letnja pozornica se poprilično ispraznila, a oni koji su ostali videli su jednu od najboljih rola u bogatoj karijeri Nebojše Glogovca. Ulogom gej desničarskog profesora istorije u ovom katarzičnom filmu, Glogovac je postao jedan od favorita za nagrade festivala. Publika ga je glasanjem proglasila za najboljeg glumca prve večeri festivala.

"Ustav Republike Hrvatske" je odličan film o starim našim podelama i mržnjama, film sa katarzom, poentom i maestralnom glumom Glogovca. Više mi se svideo nego prvi film, jer mi "Stado" ima nekako jednostavan humor, kao serija skečeva - kaže Nikola, posetilac festivala.

Druge festivalske večeri publika će moći da vidi film o najvećoj srpskoj ljubavnoj pesmi “Santa Marija de la Salute”, film “Afterparti” Luke Bursaća, kao i drugi deo Zone Zamfirove.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: