Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:11, 13. 12. 2019.

| Kultura

“Nečista krv” i poezija uživo sa Perom Zubcem u niškom Narodnom pozorištu

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Narodno pozorište Niš
Dva gostovanja u Narodnom pozorištu u Nišu; foto: JV/PB

Za ljubitelje teatra u Nišu, predstavu Nečista krv Juga Đorđevića odigraće u Narodnom pozorištu glumci vranjskog Pozorišta “Bora Stanković” u subotu, 14. decembra od 20 sati. Dva dana kasnije, u ponedeljak, 16. decembra od 19 sati, publiku u Narodnom pozorištu očekuje program Radio Beograda 2 i čuveni pesnik Pero Zubac koji će čitati svoje stihove.

Predstava Nečista krv rađena je po tekstu Bore Stankovića, a dramatizaciju potpisuje Tijana Grumić, dramski pisac. Predstava je, prema rečima organizatora, okupila 16 glumaca. Premijerno je izvedena na programu otvaranja Pozorišta u Vranju, oktobra ove godine.

Predstava "Nečista krv" U predstavi glumi 16 glumaca; foto: Pozorište "Bora Stanković" Priču o ljubavi, čežnji, patnji i strasti, Nečistu krv Bora je objavio 1910. godine i roman je svrstan u remek dela srpske književnosti. Nečista krv je najhvaljenije Borino delo koje, kako su istakli kritičari, predstavlja sintezu svih bitnijih elemenata njegovih ranijih dela, a tim romanom srpska književnost je dostigla vrhunac književnog realizma, slovi za remek-delo domaće književnosti i početak moderne.

Na engleski jezik je roman preveden 1932. godine i to pod nazivom Sophka prema glavnoj junakinji, a prevodilac je bio Alek Braun.

U ponedeljak, 16. decembra od 19 sati u Narodnom pozorištu će se održati program Poezija uživo-Pero Zubac.

Kako navode iz niškog teatra, i u ovoj sezoni se uspešno nastavlja saradnja sa Radio Beogradom 2 i njihovim kulturno-umetničkim programom.

Karte za veče Pera Zubca mogu se preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta.

Pesme Pera Zubca prevedene su na preko 20 svetskih jezika i nalaze se u desetak stranih i preko 300 srpskih antologija poezije, a za književni rad nagrađen je svim značajnim domaćim priznanjima. Kao televizijski autor i urednik napisao je preko 400 scenarija za emisije za decu i mlade. Urednik je popularnih serijala za decu Muzički tobogan i Fazoni i fore.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: