Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:32, 30. 3. 2015.

| Kultura

Nedelja australijskog filma u Nišu

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
safiri
Film "Safiri" otvara nedelju australijske kinematografije

Od utorka 31. marta do utorka 7. aprila u maloj sali Niškog kulturnog centra biće prikazano osam reprezentativnih ostvarenja novije australijske kinematografije. Osim toga, u holu NKC-a biće održana izložba slika “Bogatstvo duha”.

Nedelju australijskog filma otvoriće ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini, a program će u 18 sati početi projekcijom muzičkog filma “Safiri”.

Prema rečima urednika filmskog programa NKC-a Dejana Dabića, dominiraju priče zasnovane na istinitim događajima ili na nekim autobiografskim segmentima, poput filma "Romulus, moj otac" koji je zasnovan na memoarima filozofa Rejmonda Gaite. Australia6

Omiljene teme australijskih filmova, kao što su nesklad prirode i civilizacije ili aboridžansko nasleđe, prisutni su i u ovom ciklusu filmova. Svakako je najpoznatiji film "Australija" sa velikim glumačkim zvezdama poreklom iz Australije, Nikol Kidmen i Hjuom Džekmenom - kaže Dabić.

On objašnjava da je australijski film od sredine sedamdesetih kreativno eksplodirao na svetskom nivou, što kroz autorske filmove Pitera Vira i Brusa Beresforda, što kroz veliki komercijalni uspeh filmova Džordža Milera - "Pobesneli Maks" i "Drumski ratnik".

Sve projekcije počinju u 18 sati, a ulaz je slobodan za sve zainteresovane.

U holu Niškog kulturnog centra tokom nedelje australijskog filma trajaće izložba slika “Bogatstvo duha” koja predstavlja umetnost Aboridžina, starosedelaca iz zapadnih delova prostrane australijske pustinje.

Program:

Utorak 31. mart, 18 sati

Safiri (2012/ 103')
Opis: Lovac na muzičke talente otkriva sestre Aboridžanke i plasira ih kao australijski odgovor na „The Supremes“ u vreme rata u Vijetnamu. Film je prikazan u zvaničnom programu festivala u Kanu gde je konkurisao za nagradu „Zlatna kamera“ za najbolji debitantski film.

Sreda 1. april, 18 sati  romulusbook

Antena (2000/ 104')
Opis: Priča o ulozi Australije u ostvarenju misije „Apola 11“ prilikom prvog iskrcavanja čoveka na Mesec 1969. godine.

Četvrtak 2. april, 18 sati

Dečak satelit (2012/ 90')
Opis: Dečak živi sa dedom u napuštenom bioskopu u pustinji. Kada bioskopu zapreti rušenje, on će sa svojim najboljim drugom učiniti sve da ga spase. Dobitnik specijalnog priznanja u jednom od programa berlinskog festivala.

Petak 3. april, 18 sati 

Romulus, moj otac (2007/ 104')
Opis: Priča o rumunskom imigrantu iz nekadašnje Jugoslavije i njegovom odnosu sa sinom i suprugom u pokušaju vaspitavanju deteta i održanja porodice u surovoj ruralnoj sredini. Zasnovano na memoarima filozofa Rejmonda Gaite.

Subota 4. april, 18 sati

Crveni pas (2011/ 92')
Opis: Zasnovano na istinitom događaju - jedan pas će u potrazi za izgubljenim gospodarom ujediniti ljude u udaljenom rudarskom gradu u Australiji.

Nedelja 5. april, 18 sati

Džindabajn (2006/123')
Opis: Scenario je zasnovan na kratkoj priči Rejmonda Karvera. Stjuart sa prijateljima na pecanju pronalazi leš, ali ga ne prijavljuje odmah. Narednog dana naći će se među osumljičenima.  TheBlackBalloon-Official-Poster

Ponedeljak 6. april, 18 sati

Australija (2008/165')
Opis: Pred početak Drugog svetskog rata, engleska aristokratkinja nasleđuje veliko imanje u Australiji. Kada drugi veleposednici pokušaju da joj ga otmu, ona se udružuje sa hrabrim stočarom. Film je bio nominovan za Oskara u kategoriji kostimografije. 

Utorak 7. april, 18 sati

Crni balon (2008/ 97')
Opis: Kada se mladi Tomas i njegova porodica presele u novu kuću, on je prinuđen da preuzme brigu o autističnom bratu. U tome će mu pomoći i njegova nova devojka.

Trejler za film "Safiri"

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • lepi

    14:09 // 1. 4. 2015.

    davaju li pasos ako odgledas svi filmovi?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: