Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:09, 9. 11. 2010.

| Kultura

Nedelja dokumentarnog filma

Autor:P.B.Izvor:Južne vesti

NIŠ - Od 22. do 24. novembra u Nišu će biti održana "Nedelja dokumentarnog filma".

Po ugledu na Mesec dokumentarnog filma iz 2009. godine u Francuskoj, zahvaljujući Francuskom kulturnom centru niškoj publici biće prikazan izbor najboljih filmskih ostvarenja nagrađivanih i zapaženih na najvećim francuskim festivalima dokumentarnog filma: Međunarodni festival audiovizuelnog programa, Međunarodni festival dokumentarnog filma, Cinéma du Réel, u Pompidu centru, Međunarodni festival dokumentarnog filma u Marseju i Festival dokumentarnog filma u Lisasu.

Svake večeri biće prikazana po dva filma, a projekcije će biti organizovane u prostorijama NKC u ulici Stanoja Bunuševca, i SKC u Šumatovačkoj ulici. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Organizatori manifestacije su Francuski centar Niš, Niški kulturni centar i Studentski kulturni centar Niš.


Program:

PONEDELJAK 22/11/2010 - Niški kulturni centar (NKC) - Stanoja Bunuševca bb


19h - Za jedno od moja dva oka
- Avi Mograbi - 2004 / 100’ / 35mm / Produkcija : Avi Mograbi, Les Films d’Ici, Channel 8, Noga Communications, The New Israeli Foundation for Cinema Television

Mitovi o Samsonu i Masadu uče mlade generacije Izraelaca da je bolje umreti nego biti potčinjen.

Danas, kada je Intifada na vrhuncu, Palestinci svakodnevno trpe poniženja izraelske vojske. Na ivici istrebljenja, ovaj narod, kao Jevreji nad Rimljanima ili Samson nad Filistejcima, ispoljava bes i razočarenje.

Avi Mograbi, izraelski sineasta, veruje u moć dijaloga sa okupiranim Palestincima i sveprisutnom izraelskom vojskom.

21h - Preko mora
- Elizabet Levre - 2006 / 55’ / Produkcija : Alice Films, Artline Films, Arte

Svakog leta, mnogo je onih koji putuju preko mora, između Francuske i Alžira, a naročito između Marseja i Alžira, glavnog grada. Svakakav prtljag, muškarci i žene natovareni torbama i pričama.

Na moru, nismo više u Francuskoj, ali ne još i u Alžiru i obrnuto. Između dve obale i dve zemlje dolazi do izražaja reč koju neophodnost uslovljava. Iza zatvorenih vrata broda, film Preko mora predstavlja priču o muškarcima i ženama koji govore o svojoj imigraciji.


 UTORAK 23/11/2010 - Niški kulturni centar (NKC) - Stanoja Bunuševca bb - Ulaz slobodan


19h - Sudijina kći
- Vilijam Karel po knjizi “ Smrt tišine” Klemansa Buluka - 2005 / 90’ / Produkcija : Roche Productions

“Ja sam ćerka sudije Buluka, ćerka terorizma osamdesetih godina i pariskih atentata. Niko se ne seća moga oca...

Imala sam 13 godina kada je moj otac pucao, 13. decembra 1990. Pucao je u sebe i u naše živote”.

Utemeljena na otmicama, krvavim napadima u Parizu, političkim pritiscima, ova priča govori o jednoj devojčici koja se brutalno suočava sa pretnjama smrću, telohraniteljima, strahom... sve do konačnog epiloga jedne zimske večeri 1990.

 21h - Povratak u G-duru
- Georgi Lazarevski - 2006 / 52’ / Produkcija : Quark Productions

Već 40 godina, Eme planira veliko putovanje u Maroko. Prelistao je sve vodiče, proučio sve karte i zabeležio svaku važnu informaciju. Međutim, njegova supruga tvrdoglavo odbija da krene sa njim. Kada je njegov unuk, reditelj i fotograf, odlučio da ga povede u Maroko, Eme je napunio 93 godine. Dok njegova supruga, koja je ostala kod kuće, iskreno priča o svom životu, Eme, pod budnim okom kamere, ponovo otkriva život, svet, ljude. Žali za propuštenim prilikama, otkriva životne lekcije. Jedno blagočestivo i gorko putovanje, puno trenutne sreće, žaljenja i nade. Baš kao i život!


SREDA 24/11/2010 – 19h - Studentski kulturni centar(SKC) - Šumatovačka bb - Ulaz slobodan


19h - Glen Guld
za sva vremena - Bruno Monsenžon - 2004-05 / 106’ / Produkcija : Idéale Audience, Rhombus Média

Za sva vremena je savršen portret Glen Gulda koji pokušava da otkrije genijalnost umetnika i njegov strastveni odnos sa publikom u čitavom svetu koji svakako prevazilazi granicu odnosa sa muzičkom publikom, koja je, u ostalom, nenadmašiva. Neophodnost učešća anonimnih sagovornika pruža mogućnost Guldu da odgovori na njihova pitanja i izgleda kao vrstan poznavalac filmske narativnosti.

Oslanjajući se na već postojeće izvore o Guldu, Bruno Monsenžon se bavi sveobuhvatnim pitanjem genijalnosti Glen Gulda, koji, 20 godina nakon svoje smrti, ostaje jedna od najjednostavnijih i najslavnijih figura u svetu klasične muzike.

 21h - Susret sa Matildom
- Kler Deni - 2004 / 60’ / Produkcija : Arte France, Why Not Productions

Susret sa Matildom je tihi susret između dve žene koje stvaraju. Kler Deni, u prvi plan ističe njihovo telo i jezik, kao sredstvo komunikacije. Matilda Monije, koreograf, traži u pokretima igračke forme i ona mesta koja naginju životu. Njihov susret svedoči o bliskoj i intimnoj saradnji i želji Kler Denija da do kraja istraži pokret kao misteriju. “Želeo sam da zabeležim šta se dešava kada telo počinje da se pokreće, da uhvatim svaki pokret dok telo radi”.

Za jedno od moja dva oka - Avi Mograbi

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: