Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:20, 29. 3. 2023.

| Kultura

Nekadašnji član grupe "Massive Attack" i pionir trip-hopa zatvara ovogodišnji "Nišvil"

Autor:J. S.Izvor:Južne vesti
Tricky na Nišvilu; foto: Erik Weiss
Zatvara ovogodišnji Nišvil 13. avgusta; foto: Erik Weiss

Poznat pod scenskim imenom Tricky, ali i kao nekadašnji član megapopularne grupe Massive Attack i pionir trip-hopa, prema najavama organizatora, nastupiće na ovogodišnjem Nišvilu, na zatvaranju festivala, u nedelju 13. avgusta.

Njegovo puno ime je Adrian Nicholas Matthews Thaws, britanski je producent i reper, rođen 1968. godine u Bristolu na jugozapadu Engleske, a svoju muzičku karijeru započeo je kao jedan od prvih članova grupe Massive Attack u kojoj su bili još i Robert Del Naja, Grant Marshall i Andrew Vowles.

Solo karijeru je započeo 1995. godine izuzetno uspešnim albumom, Maxinquaye, koji je označio i početak dugotrajne saradnje sa vokalistkinjom Martinom Topley-Bird. U recenziji tog albuma u magazinu Rollingstone stajalo je i: "Tricky je progutao sve, od američkog hip-hopa i soula do regea i melanholičnijeg britanskog roka iz 80-ih". Do kraja decenije objavio je još četiri studijska albuma, a od 2000. godine još deset izdanja, uključujući “Fall to pieces” (2020) i “Lonely Guest” (2021) na kojem mu gostuju i Lee Scratch Perry i Oh Land - navode organizatori.

Tricky na Nišvilu1; foto: Erik Weiss Zatvara ovogodišnji Nišvil 13. avgusta; foto: Erik Weiss Iz Nišvila navode da je ovaj izvođač uvek angažovao ženske vokale da prenesu njegove ideje, pa se tako većina pesama sa albuma Fall to please oslanja na poljsku pevačicu Martu Zlakovsku, koju je on otkrio kada je na početku evropske turneje ostao bez pevačice.

Ona je spasila turneju od katastrofe. Mogu da prepoznam kada je neko skroman i dorastao zadatku. Marta ne mari za slavu – ona samo želi da peva - rekao je Tricky o svojoj novoj saradnici. Godine 2016. pridružio se na kratko svom prvom bendu Massive Attack - dodaju u saopštenju.

Tricky je tokom karijere sarađivao sa brojnim umetnicima raznih žanrova, a organizatori kažu da su neki od njih Terry Hall (pevač grupe Specials), Bjork, američki hip-hop sastav Gravediggaz, Alanis Morissette, Grace Jones, PJ Harvey i mnogi drugi.

Ovaj muzičar se oprobao i u nekoliko filmova kao glumac, a kažu da je značajnu epizodu imao u filmu Lika Besona Peti element iz 1997. godine, igrajući "desnu ruku" zlog biznismena Zorga.

Podsetimo, pred ovogodišnji Nišvil koji ostaje u Nišu saopšteno je da su rešeni nesporazumi između Grada i organizatora, koji su iz budžeta ove godine dobili 35 miliona dinara. Izvođače koji su do sada najavljeni, kao i novine na programu festivala, možete videti ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Black Steel

    08:59 // 30. 3. 2023.

    Kakva divna vest!

  • Ortak Velja

    08:46 // 30. 3. 2023.

    Aja aja ajagenst aj!

  • Var tehnolog

    19:36 // 29. 3. 2023.

    Razumem da sve ne treba biti jazz, ali ovo je degutantno ! Ima li mesta za DJ Krmaka? Ako su pare i da bude, " reda radi", ajd da i razumem, ipak,mislio sam da uvek mora biti, bar neka veza sa jazz- om,minimalna...

    • Unfinished symapthy

      20:20 // 29. 3. 2023.

      Ej, promasio si mesto za koment,ceca je na drugu vest. Makar si mogo da kliknes na youtube da cujes nesto od njih pa onda da komentarises. Nisvil nije samo jazz, dolaze tu jos mnogi drugi vrlo kvalitetni muzicari. Al kolko pare tolko i muzika. Zato i dovode muzicare koje znaju samo starije generacije.

    • The Kid

      23:56 // 29. 3. 2023.

      Minimalna veza sa jazz-om si ti... nastavi da variš gde si stao, samo nemoj bez maske, ne valja za oči...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: