Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:18, 27. 7. 2019.

| Kultura

Nekadašnji saradnik Dejvida Bouvija nastupa sa muzičarima na "Nišvilu"

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Yossi trio
Novi pioniri muzike sa Bliskog istoka dolaze na Nišvil; foto: Noam Chojnowski

Prve večeri niškog džez festivala, u četvrtak 8. avgusta, publika na Nišvilu će imati priliku da čuje i izraelski sastav Yossi Fine & Ben Aylon Trio čiji je frontmen basista, gitarista, kompozitor i producent Josi Fajn koji je nekada sarađivao sa čuvenim Dejvidom Bouvijem. Nastupiće sa bubnjarom Benom Ajlonom, a ovaj duo upotpuniće i klavijaturistkinja i basistkinja Šaron Mansur.

Novi pioniri muzike sa Bliskog istoka, epitet je koji je ovaj trio poneo nakon osnivanja 2015. godine, zbog kombinovanja tradicije regiona Izraela i Palestine. Nastupali su u SAD, Kanadi, Kini i Evropi, imali više od 200 nastupa na festivalima, kažu organizatori, a prošle godine su objavili debi album Blue desert - svojevrsno muzičko putovanje "od jerusalemskih brda do saharskih dina".

Njihov frontmen je jedan od najpriznatijih izraelskih muzičara u svetskim razmerama Josef Tomas Fajn, poznatiji kao Josi Fajn, a organizatori kažu je još kao šesnaestogodišnjak počeo da radi kao studijski muzičar. U Njujork se preselio 1985. i veoma brzo je dobio epitet odličnog basiste i producenta. Yossi trio Njihov frontmen je jedan od najpriznatijih izraelskih muzičara; foto: Noam Chojnowski

Svirao je u orkestru Gila Evansa, a 1991. je prvi put nominovan za Gremi nagradu za svoju kompoziciju Always Knows, koja se našla na albumu Stenlija Džordana Cornucopia, na kojem je svirao bas.

Godine 1995. se vratio u Izrael ali je nastavio internacionalnu karijeru. Nastupao je, snimao i producirao albume mnogih poznatih muzičkih zvezda različitih stilova: Dejvid Bouvi (album Outside), Naughty By Nature (kreirao bas liniju za čuveni hit singl Hip Hop Hooray),John Scofield, Kenny Kirkland, Lou Reed, Rubén Blades, Me'shell Ndegeocello, Brian Eno, Anthony B, Karsh Kale, Cheb i Sabbah, Antibalas, Hassan Hakmoun, Hadag Nahash, Ofra Haza i druge - kažu iz Nišvila.

Kažu da predvodi world music/rege/fank bend Ex-Centric Sound System, dodaju, a pre par godina je počeo da svira mikrotonalnu gitaru.

Sa njim će na Nišvilu svirati i Ben Ajlon, za koga organizatori kažu da je bubnjar i perkusionista koji ruši mnoge granice. Najpoznatiji je po jedinstvenom stilu "neo-afričkog bubnjanja", ističu, kao i po vrhunskoj "hibridnoj" tehnici.

Inspirisan stilom sviranja udaraljki pripadnika senegalske etničke grupe Wolof, Ben stvara eksplozivne ritmove koristeći afričke bubnjeve i savremneni bubnjarski set - navode organizatori.

Njihov zvuk upotpuniće Šaron Mansur - "princeza srednjoistočnih klavijatura" na sinti-basu i klavijaturama.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Milr

    15:47 // 27. 7. 2019.

    E ako je on, tetoviraću se i na desnim ramenu, od sreće!

  • Bezuslovna istina

    09:33 // 27. 7. 2019.

    Kabala se uci i razume najbolje posle cetrdesete.

    • Ratko

      09:35 // 28. 7. 2019.

      Za one koji ne znaju Kabala je judejsko izučavanje 10 načina na koje se Bog upliće u naše živote.Inače ne može se naći ništa na tu temu u bibl.SSremac

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: