Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:16, 21. 3. 2012.

Nema ništa od krsta na Viniku

krst-vinik projekat krsta na Viniku

Svega godinu dana do centralne proslave 1.700 godina od proglašenja Milanskog edikta i dalje se ne zna da li će i kada početi radovi na izgradnji gigantskog krsta na brdu Vinik kraj Niša.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Nis-selo ili grad??

    15:27 // 21. 3. 2012.

    Pa naravno da nema nista od krsta,ko se uopste i nadao tome..to su price za malu decu!Mi sve sto sagradimo u ovom gradu to je napola zavrseno ili fals [primeri:hala,stadion].A krst je uostalom i bolje da ne sagrade tako kako su ga naknadno "sklepali" na brzinu..prvobitna zamisao je bila da bude izgradjen od kamena i to nije bila losa zamisao mada nedovoljno originalna.A kasnije su "naucnici" provalili da nemaju vremena za takvu gradnju pa su hteli da bude od metalne konstrukcije sto priznacete ne lici ninasta,ustvari lici na dalekovod.Za nas su ipak najveca dostignuca kruzni tokovi-nazalost.

    • mg

      20:38 // 21. 3. 2012.

      Sta ce nam krst? Narod gladuje, mnogo ljudi se hrani iz kontejnera a crkva hoce i da joj se da zemljiste besplatno, da joj se naprave prilazne saobracajnice i jos i da grad gradi. Da li ste nekada negde procitali da je crkva dala 1 dinar u nekoj akciji i pomogla nekome ko mora na tesku operaciju? Zna samo da se gura u parkove i da trazi zemljiste na poklon. A pogledajte vozni park ispred saborne crkve. Sramota! Narod gladuje! P.S. Postujem nasu religiju, postujem verske praznike ali popove NE!

    • Milan petrovic

      22:50 // 21. 3. 2012.

      @mg

      Crkva je sve bila u srednjevekovnoj Srbiji..crkva nam je sacuvala ime koje nosimo od 500 godisnjeg turskog mraka.. to sto neke stvari ne stimaju medju crkvenim licima.. ipak ne daje za pravo da se crkva kao institucija blati! Kad se jednom pogaze svetinja i vrednost..onda je to put u sunovrat apatiju i depresiju..a to je upravo radjeno sistematski u socijalizmu i zato treba da se otrgnemo od obezvredjivanja i pljuvanja jer nam se to vraca ko bumerang ..

    • sale

      10:40 // 23. 3. 2012.

      @milan petrovic,

      Crkva je u ovom obliku u srbiji zlo koje vec 25 godina siri mrznju, ksenofobiju i paranoju, truje narod raznim mitovima o velicini, izaziva ratove i nerede, podrzava zlocine, a sve to u ime nekakvog srpstva i nekakve srbije... I sve to vreme se bogate, kupuju hektare dzipova i mercedesa, a narod sve siromasniji i bedniji...

      Koliko god ja ne voleo komuniste, jedna dobra stvar koju su uradili je bilo ogranicavanje uticaja crkve...

  • Petar Stojanovic

    15:42 // 21. 3. 2012.

    http://www.youtube.com/watch?v=YvHC8_3Q4LU

  • Nis-selo ili grad??

    15:43 // 21. 3. 2012.

    Krst nije nimalo originalno resenje jer ga dosta gradova vec ima..moramo se okrenuti svojoj istoriji i ako pogledamo unazad videcemo da je najznacajnija licnost sa ovog prostora Konstantin Veliki pa bi najbolje bilo da upravo njegova skulptura stoji iznad grada kao zastitnik.Ujedno bio bi to i simbol grada kakav ima svaki ozbiljniji grad na svetu.Naravno da sluzi kao vidikovac,da je moguce posetiti i muzej koji bi bio u blizini.Ali o tome treba razmisljati na vreme,praviti detaljne dugorocne planove da bi sve licilo na nesto,i kako bi bilo posebno i drugacije od ostalih-ovako,sklepati metalni krst nabrzinu i osvetliti ga deluje nekako bedno!

    • mg

      21:16 // 21. 3. 2012.

      E tu se slazem s tobom. Za tvoju informaciju bice veliki spomenik Konstantinu na keju pored Nisave, tacnije na platou preko puta My Place-a.

  • prof.dr.Pera

    16:09 // 21. 3. 2012.

    Ja mislim da je tu neko tražio veći procenat...

  • Milorad Vukić

    16:10 // 21. 3. 2012.

    Kada bi se gradonačelnik birao direktno, mislim da Simonović ne bi dobio ni 100 glasa. Mali čovek.

    • upucen

      20:47 // 21. 3. 2012.

      Vukicu, taj covek je PRVI potegao pricu oko hale Cair i stadiona posle vise decenija i uspeo je da izgura. To sto se tebi ne svidja i sto bi voleo i dalje da imas staru halu i stadion to je tvoja stvar. Ja pozdravljam to sto je u Nisu igrala reprezentacija, sto smo gledali kosarku, sto se igralo evropsko prvenstvo u rukometu, sto se nesto desavalo. I pozdravicu svakog ko gradu donese nesto novo! A pogledaj malo i nove bulevare, strane kompanije koje su pocele da dolaze u Nis pa posle pricaj o Simonovicu. Za vreme prethodnog gradonacelnika ni jedna investicija nije usla u nas grad. A Simonovic ti uzgred ima i prosek na fakultetu 9,7, govori svetske jezike i ravnopravno razgovara sa svetskim diplomatama i ambasadorima.

    • jovica

      23:49 // 22. 3. 2012.

      @upucen
      Danas sam procitao 2-3 "vica dana", ali tvoj komentar je definitivno pobedio! :D

  • Ivan

    16:23 // 21. 3. 2012.

    Googlaj "Does Nis have potential" :)

  • Vuk Petrovic

    17:40 // 21. 3. 2012.

    Naravno da nema nista,ni od krsta,ni od Kargo centra,ni od Akva parka, ni od Arene, ni od izmestanja pruge, ni od mnogo toga....U ovom gradu sve je trulo,a sve je jasnije kad se vidi koga vodi.Sve same neznalice i poltroni,pa vi glasajte za iste 6 maja da vas jos vise lazu

  • Nikola Brankovic

    18:17 // 21. 3. 2012.

    Makar malo zdravog razuma u ovo blesavo vreme... samo nam krstaca fali nad glavom.

    • Milan petrovic

      22:31 // 21. 3. 2012.

      Evo ga jos jedan postkomunisticki Bogomrzac i krstofob..

      Nauci sta krst simbolizuje pre no sto osujes paljbu

    • Nikola Jovanovic

      14:06 // 22. 3. 2012.

      @Milan petrovic

      Posto si vec toliko upoznat, deder objasni nam kakve krst ima tacno veze sa likom i delom cara Konstantina?

    • Milan petrovic

      20:51 // 22. 3. 2012.

      @Nikola
      Prvo, nigde nisam rekao da treba ili ne treba krst, moji komentar je bio na to kako se krst i crkva omalavazavaju u komentarima.. a na tvoje pitanje cu ipak da odgovorim:
      Konstantin ne samo da je omogucio hriscanstvo kao zvanicnu religiju, i sprecio progon hriscana nego se i sam konvertovao i postao hriscanin. Osnovao je prvi hrsicanski grad kao takav u istoriji civilizacije i to ni manje ni vise nego Konstantinopolj. Prebacio je prestonicu na istok i osnovao Novo Hriscansko rimsko carstvo sa sedistem u Carigradu. U kasnijim vekovima srpskom plemstvu i drzavi ce vecita teznja biti preuzimanje snege i moci tadasnjeg Carigrada i Vizantije.. zato smo mi stalno prodirali sve vise na istok..na zalost spreceni smo od turaka..al opet u nasem grbu su ti i krst i simboli te iscezle Vizantije. I zahvaljujuci tom krstu sada si ti Nikola Jovanovic..i to sve sto jesi..ako ti to ne znaci ..nije moj problem

  • SVESNO RAZOČARAN

    20:04 // 21. 3. 2012.

    Zašto Simonović etiketira Dragana Miloševića, kad je očito da Grad nema kapaciteta. Ova vlast je odavno stavila krst nad Nišem.

  • Miodrag Nikolic

    20:39 // 21. 3. 2012.

    Ostadosmo prvo bez nove sportske hale, zatim bez mosta na Gabrovackoj reci u Djerdapskoj ulici, sada ni pravoslavni krst nećemo imati. Na kraju kako jepošlo ostaćemo i bez gradonačelnika.

    • upucen

      21:21 // 21. 3. 2012.

      Dobices most, ne kukaj. A halu da si zapoceo sad bi gledao u temelje i verovatno narednih 20 godina. Ovako video si Tipsarevica. Gledaj vesti sutra.

  • kiks

    22:31 // 21. 3. 2012.

    Pa posto zadnjih 4 god.nista i nema ovde u gradu nije ni cudo da nebude ni krsta,jer ovi ne prezju ni od bogohuljnenja ma ni od cega lazu sve pa i crkvu!!! kuku nama kad nas ovakvi vode...

  • pavle

    22:51 // 21. 3. 2012.

    sramota toliko neuspeha a u srcu sam cisti demokrata

  • objektivan

    23:11 // 21. 3. 2012.

    Vec su dovoljno zelenih gradskih povrsina i parkova,okupirali crkvama!Jedino ,jos ogroman krst da izgrade na Viniku,i svi problemi u ovom gradu ce nestati!...Zasto niko ne postavi pitanje,zavrsetka obnove dzamije u centru Nisa?????Ovaj grad treba biti multi kulturalan i grad svih gradjana koji u njemu zive,ma koje vere!...Razvoj kompleksa Medijana,ili izgradnja nekog tematskog parka,povodom Milanskog edikta,je bolje resenje od ogromne krstace!

    • Miško Ristić

      17:11 // 27. 3. 2012.

      Ma treba umesto crkava džamije da se grade u parkovima,i da se svi obrežemo.
      Ti si verovatno jedan od onih koji ne ulaze u crkvu jer im smeta miris sveća i tamjana, a i popovi su lopovi svi do jednoga...Lepo kaži da mrziš veru u stvari, a ne crkve u parkovima i popove.

  • Pedja

    00:05 // 22. 3. 2012.

    Ne zvao se ja Dragan, pa on se i ne zove tako, izgleda, a?

  • botapačić palmolivebuldoganović poznatiji kako krka

    00:12 // 22. 3. 2012.

    kakva je vlast koja odlazi,,,njoj i treba ovakva krstača.

  • bajker

    10:54 // 22. 3. 2012.

    Ako se vec blizi datum godisnjice Milanskog edikta bolje je novac uloziti u zavrsetak izgradnje stadiona i pozvati da AC Milan odigra prijateljsku sa Radnickim.

    • meraklija

      14:37 // 22. 3. 2012.

      Podrzavam!

  • ana

    11:07 // 22. 3. 2012.

    Pocetkom 2000. videla sam daleko bolje resenje od krsta. Ne znam zasto je odbaceno, ali krst... pa ima ga i Kragujevac na samom ulazu i mnogi drugi. Bolje nista ne graditi
    nego posto poto... pa u Rimu u Vatikanu ima toliko obelezja vezanih za Konstantina... da je formiran tim pa da se nesto od toga pozajmi za proslavu Nisu.

  • Vladimir

    14:36 // 22. 3. 2012.

    Odlicna vest!

  • Nikola

    22:58 // 22. 3. 2012.

    Ima mnogo smešnih komentara. Novac za izgradnju krsta ne može se preimenovati za sportske objekte. To je privatni novac potencijalnog investitora. Koliko ja znam grad to nebi koštalo ništa, jer bi investitor koji izgradi krst imao tu i druge turističko-ugostiteljske sadržaje, ali bi krst ostao kao atrakcija, simbol po kome bi Niš bio prepoznatljiv i iz satelita. Šteta je što se ovaj trenutak ne iskoristi. U pitanju je samo birokratija.

  • Milena

    18:29 // 26. 3. 2012.

    Hvala bogu sto sam ateista:)
    Pare treba racionalno koristiti, a ne poklanjati ih i graditi raznorazne nefunkcionalne objekte!

  • Arkona

    18:48 // 26. 3. 2012.

    Srbi su slovenski narod.Sto bi oni slavili to sto je neki rimljanin Konstantin ( inace covek koji je naredio da se zatoci i pogubi njegov rodjeni brat) proglasio hriscanstvo zvanicnom religijom rimskog carstva(milanski edikt) ?
    Sto na Viniku ne bi izgradioli statuu Perunovu ( vrhovnog slovenskog Boga )i time pokazali da i mi nismo tikve bez korena da imamo svoja bozanstva i da to sto nam je hriscansvo koje je jevrejski izum nametnuto ne znaci da smo zaboravili ko smo , iz koje grupe naroda poticemo i odakle smo dosli .... ?

  • Filip Nikolic

    22:34 // 12. 4. 2014.

    Zasto to bi bilo lepo nek ga naprave to bio najveci krst na Balkanu

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: