Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:46, 12. 3. 2014.

| Kultura

Nema para za “Nišvil” i Horske svečanosti

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
Nisvil.jpg

Zbog toga što nisu imali čvrstu i kompletnu programsku koncepciju  “Nišvil” i niške Horske svečanosti su ostali bez novca na konkursu Ministarstva, objašnjavaju u Ministarstvu kulture.

U obrazloženju Komisije za savremeno kulturno stvaralaštvo, koje Južnim vestima dostavljeno iz Ministarstva, navodi se da “Nišvil” nema “ispravan tretman domaćih izvođača” i da “stavlja u isti red potpune amatere i vrhunske profesionalce, po mnogo čemu se svrstavajući u manifestacije turističkog i komercijalnog karaktera”.

- Nastavlja se trend sačinjavanja preambicioznog programa kao da “Nišvil” ima neograničen budžet na raspolaganju. Javnost je do sada upoznata sa ogromnim dugovanjima koje je Nišvil iskazivao tokom proteklih godina. Organizator ulazi u rizične finansijske situacije, što nije izolovana pojava u našoj sredini - stoji u obrazloženju.

horske

U Ministarstvu objašnjavaju da 25. jubilarnim Horskim svečanostima u Nišu nije pružena podrška Komisije jer im program nije potpisao umetnički savet i selektor.

- Što se tiče samog programa koji je dostavljen, Komisija smatra da je za, nekad prestižne Horske svečanosti  u Nišu, u godini jubileja, potrebna daleko kvalitetnija razrada i obrazloženje. Komisija ističe nejasan program, nedefinisane učesnike – izvođače, što je daleko od prihvatljivog, naročito što se za festivale i  manifestacije tražio detaljan program i spisak izvođača - stoji u obrazloženju Ministarstva dostavljenom “Južnim vestima”.


Odluka Ministarstva gasi “Nišvil”?

Direktor “Nišvila” Ivan Blagojević kaže da ovogodišnji festival, 20. po redu,  može biti i poslednji.

- Ministarstvo nam je poslalo veoma direktnu poruku da “Nišvil” nije potreban kulturnoj sceni Srbije, iako je do prošle godine to bio festival od nacionalnog značaja i to upravo odlukom Ministarstva kulture, što nama nameće razmišljanje da je bolje da se sami ugasimo, nego da dozvolimo da nas oni ugase - kaže Blagojević.

On ističe da će Beogradski džez festival dobiti dva miliona dinara, što znači da je onda džez umetnička muzika u Beogradu, a da je u Nišu  “komercijalno đubre”.

Blagojević napominje da je ministru kulture u tehničkoj Vladi Ivanu Tasovcu “bila potrebna ovakva odluka Komisije za savremeno kulturno stvaralaštvo kako bi pokrio prošlogodišnji skandal oko poništavanja već odobrena tri miliona za Nišville 2013”.

-Posle svega, očekujem oštru reakciju rukovodstva grada Niša protiv ovakvog šikaniranja iz Beograda, mada nešto ne vidim kulturu u predizbornim kampanjama bilo koje političke opcije - poručuje direktor “Nišvila”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Juzna Srbska Republika!

    12:11 // 13. 3. 2014.

    Vreme je doslo da se Nislije opamete jednom sa svagda! Bojkot Izborima! Nova Juzno Srpska Republika je na vidiku!!! NIS ZA NISLIJE, JUG ZA JUZNU SRBIJE!!! DOLE BEOGRADSKA MAFOIJO!!!

  • Ice&Flame

    10:40 // 13. 3. 2014.

    Gde ima dima,ima i vatre..Govori se da menadžment Nišvila razmatra mogućnost da podrži Bemus a pogotovu Horske Svečanosti..

  • objektivno

    07:47 // 13. 3. 2014.

    Ne čudi me što Beograd (Kulovgrad) želi sve sto vredi da svede na svoju meru (na meru kulova), ali se čudim dokle ćemo da im to dozvoqavamo i da biramo da nas u vlsti predstavljaju najgori (Ćutolozi)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: