Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:25, 30. 8. 2023.

| Kultura

"Nemanjini dani" u Kuršumliji - spoj prošlosti i sadašnjosti uz koncert Trkulje

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
manastir
Nemanjini dani se po 6. put održavaju u Kuršumliji; Foto: Opština Kuršumlija

Brojni programski edukativni, kulturni, dečiji i zabavni sadržaji, etno radionice, vitezovi i princeze, koncert Slobodana Trkulje i Balkanpolisa samo su neki od događaja koji će se organizovati u okviru ovogodišnjih "Nemanjinih dana“ koji se održavaju u Kuršumliji 14. i 15. septembra.

Dvodnevna manifestacija koja ima za cilj očivanje duhovnih, kulutnih i tradiocionalnih vrednosti topličkog kraja počinje 14. septembra organizacijom akademske večeri na temu Nemanjinih kuršumlijskih manastira, a zvanično otvaranje je 15. septembra u porti manastira svetog Nikole u Kuršumliji.

Nemanjini dani 2023. su više od manifestacije. Oni su prilika da se oživi bogata istorija i kultura topličkog kraja, da se generacije povežu kroz tradiciju i da se proslavi nasleđe koje je oblikovalo ovaj deo Srbije - kažu u Turističkoj organizaciji Kuršumlije koja je i organizator manifestacije.

Program počinje u podne organizacijom “Dečije kreativne radionice” na temu etno bazar i domaća radinost, od 14 sati nastupiće gudački kvartet Dinamika music, a zatim će se Kuršumličanima predstaviti izvođači različitog muzičko-scenskog repertoar, od prve harmonike Srbije Nemanje Radosavljevića, hora crkve “Svetog Prokopija”, OKUD #Bata Lačković“ iz Kuršumlije, preko dramske predstave Serbija - jeste i biće koju izvode dramski umetnici Danilo Petrović i Miroslav Jović.

Centralni i najzanimljiviji deo 6. po redu manifestacije “Nemanjini dani” počinje u 16 sati, kada se organizuju viteške borbe i igre koje su tokom prethodnih godina privlačile veliku pažnju i interesovanje meštana Kuršumlije.

Za kraj večeri, od 18 sati planiran je koncert Slobodana Trkulje i Balkanopolisa.

Inače, tokom 2019. godine u Kuršumliji je obeleženo 850 godina postojanja Nemanjinih zadužbina, manastira Svetog Nikole i Presvete Bogorodice, a kao rezultati višegodišnjeg rada na rekonstrukciji svih sprovedenih istraživanja i analizi prikupljene i sačuvane arheološke građe o Nemanjinim zadužbinama u Kuršumliji, objavljena je i monografija Manastir Svetog Nikole u Toplici čiji je autor Emina Zečević, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu.


Radionica za mališane od 10 do 11 godina

Inače, u okviru srednjovekovnog festivala “Nemanjini dani 2023.“ Opština Kuršumlija i Turistička organizacija opštine Kuršumlija, po prvi put organizuju radionicu mozaika “Kamenčić jedan sam nije vredan” u porti manastira Svetog Nikole od 13. do 15. septembra u periodu od 10 do 13 sati.

Ideja radionice je da se deci mlađeg uzrasta 10 i 11 godina kroz grupni rad i na kreativan način ukaže na važnost rodonačelnika vladarske dinastije Nemanjić - Stefana Nemanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: