Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:32, 9. 2. 2017.

| Kultura

Niš domaćin 125. godišnjice od rođenja Ive Andrića

Autor:J. Ć.Izvor:Južne vesti
Ivo Andrić
125. godina od Andrićevog rođenja; foto: Stevan Kragujević

Grad u kome je rođen Branko Miljković, jedan od pesnika “najčišćeg” jezika, biće mesto u kome će se proslaviti 125 godina od rođenja Ive Andrića, poručio je u Nišu predsednik Srpske akademije nauke i umetnosti Vladimir Kostić.

U nizu događaja koji su pred SANU, njen Ogranak u Nišu biće deo mnogih važnih zadataka, pa će taj grad biti domaćin proslave u čast obeležavanja 125 godina od rođenja velikog pisca.

U Srbiji se uglavnom govori naglaskom koji su govorili moji preci iz severnijih krajeva, ali jedan od pesnika najčišćeg jezika Branko Miljković potekao je baš iz Niša i bilo bi jako značajno upravo zbog da i ovde u Nišu obeležimo 125 godina njegovog rođenja - rekao je Kostić.

Sa idejom da ljudi, a posebno oni mlađi koji nemaju dovoljno informacija shvate kakvi su to velikani bili i sa koliko su žrtava doprinosili u stvaranju države, a istovremeno bili veliki naučnici i vodili čitav niz institucija, Niš bi mogao da obeleži još jedan važan datum, a to je godišnjicu akademika Stojana Novakovića.

Pored Andrićeve godišnjice, u Nišu bi trebalo obeležiti i godišnjica akademika i političara Stojana Novakovića kome je, posle Jovana Cvijića, posvećena ova godina, jer to su ljudi koji su u kratkom vremenu vršili veoma ozbiljna pomeranja u Srbiji - istakao je Kostić.


Kako je Andrić umesto Tita postao počasni član niškog Univerziteta

Da Niš za Andrića vezuje mnogo toga govori i podatak da je upravo on postao počasni član i Doktor Univerziteta u Nišu, i to vreme kada su komitetlije predlagale da to bude Josip Broz Tito.

Želeći da prednost da kulturi, a ne politici, jedan od prvih rektora niškog Univerziteta Branimir Janković, uspeo je tada da na veoma mudar način izbegne da Tito postane "počasni doktor", tek osnovane Ustanove.

Odmah posle osnivanja Univerziteta neko iz partije je predložio da se Josip Broz Tito izabere za počasnog člana. Ali Janković je bio toliko vispren da to blokira i ubedi ubedi komitetlije da to nije dobra ideja rečima "pa mi smo tek osnovani, mali smo i nepoznati, da se ne uvredi drug Tito" - priča Dragan Antić, rektor.

Nakon toga za počasnog Doktora izabran je Andrić.


SANU nagradila najbolje srednjoškolce sa juga

Sedmoro srednjoškolaca iz Niša, Vranja i Leskovca  koji su postigli značajne rezultate na Međunarodnim takmičenjima, dobilo je priznanje Srpske akademije nauka i umetnosti. Nagrada najboljima Nagrađeno sedmoro najboljih učenika; Foto: JV

Oni su nagrađeni za izuzetne rezultate koje su postigli na Međunarodnim olimpijadama i takmičenjima gde su se nadmetali sa vršnjacima iz celog sveta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ГоранЧе

    12:00 // 9. 2. 2017.

    Избор Владимира Костића за председника САНУ је најбоље што нам се десило у протеклих 10 година

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: